ßßß Cookit - przepis na Tarteletki z bundzem i grzybami

Tarteletki z bundzem i grzybami

nazwa

Wykonanie

110 g mąki
szczypta soli
70 g masła
żółtko
zimna woda
ok. 150 g bundzu
500 g leśnych grzybów
ok. 1/2 szklanki bulionu
cebula
ząbek czosnku
50 g startego parmezanu
sól, pieprz
Grzyby oczyścić, pokroić i poddusić z odrobiną bulionu. Dodać drobno posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Dusić, aż nadmiar wody odparuje. Dodać parmezan, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę i sól przesiać do malaksera, dodać masło i miksować, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wlać żółtko i niewielką ilość zimnej wody, wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować, podzielić na porcje (u mnie 6 tarteletek średnicy 10 cm) i ostrożnie przełożyć do foremek. Dokładnie wypełnić wnętrze, docisnąć. Schładzać ok. 30 minut w lodówce.
Piec 10 minut w temperaturze 190 stopni.
Na upieczonych tarteletkach ułożyć plastry bundzu, posypać świeżo zmielonym pieprzem i wstawić do piekarnika na 3-5 minut (aż ser się rozpuści). Następnie nałożyć porcje grzybów i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać gorące.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/09/Tarteletki-z-bundzem-i-grzybami.html