Wykonanie
110 g
mąkiszczypta
soli70 g
masłażółtkozimna
wodaok. 150 g bundzu500 g leśnych
grzybówok. 1/2 szklanki
bulionucebulaząbek
czosnku50 g startego
parmezanusól,
pieprzGrzyby oczyścić, pokroić i poddusić z odrobiną
bulionu. Dodać drobno posiekany
czosnek i
cebulę pokrojoną w piórka. Dusić, aż nadmiar
wody odparuje. Dodać
parmezan, wymieszać, doprawić
solą i
pieprzem.
Mąkę i
sól przesiać do malaksera, dodać
masło i miksować, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wlać
żółtko i niewielką ilość zimnej
wody, wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować, podzielić na porcje (u mnie 6 tarteletek średnicy 10 cm) i ostrożnie przełożyć do foremek. Dokładnie wypełnić wnętrze, docisnąć. Schładzać ok. 30 minut w lodówce.Piec 10 minut w temperaturze 190 stopni.Na upieczonych tarteletkach ułożyć plastry bundzu, posypać świeżo zmielonym
pieprzem i wstawić do piekarnika na 3-5 minut (aż
ser się rozpuści). Następnie nałożyć porcje
grzybów i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać gorące.Smacznego!