ßßß Cookit - przepis na Gicz cielęca ze szpikiem (ossobuccio)

Gicz cielęca ze szpikiem (ossobuccio)

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pomidory 4 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
marchewka 2 sztuk
seler naciowy 2 łodyga
gicz cieleca z kością 1 kilogramów
mąka według uznania
oliwa 4 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
listki tymianku według uznania
wino białe 0,5 szklanek
bulion 0,5 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Sparzone pomidory obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Oczyszczony czosnek oraz cebule posiekać. Oczyszczoną marchewkę oraz seler pokroić w kostkę. Pociętą na kawałki gicz oprószyć sola oraz pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć mięso na gorącej oliwie i wyjąć z garnka. Do garnka wrzucić masło, cebulę, seler oraz marchew i podsmażyć. Dodać czosnek i tymianek. Po chwili dodać pomidory, wlać wino i bulion, doprawić do smaku i zagotować. Z powrotem do garnka włożyć mięso i wstawić do piekarnika na ok. 90 minut. Piec, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt rzadki odparować go na dużym ogniu. Podawać z gnocchi lub risotto.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12344/Gicz-cieleca-ze-szpikiem-(ossobuccio)