Wykonanie
Składniki (na co najmniej 4 porcje):około 800 g
cielęciny z kością na osso bucco1 duża
cebula3-4 ząbki
czosnku2 średnie
marchewki2-3
łodygi selera naciowego200-250 ml białego,
wytrawnego winaokoło 150 ml passaty pomidorowej1 mała puszka siekanych
pomidorów1 mała puszka
białej fasolki (opcjonalnie)*2-3 łyżki
mąkikilka (około 6-7) gałązek
tymianku2
listki laurowesól,
pieprz,
ostra papryka (dałam 2 suszone pepperoni) do smaku
oliwa z oliwek (do smażenia, około 2-3 łyżki)1 łyżka
masłaDodatki:skórka otarta z
cytrynynatka pietruszkipieczywo*Można dodać też surową, namoczoną wcześniej
fasolkę, wtedy dodajemy ją na początku gotowania.Przygotowanie:
Mięso wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej, aby było w temperaturze pokojowej, następnie oprószamy je
solą,
pieprzem oraz
mąką. Na patelni rozgrzewamy
oliwę i kiedy jest już gorąca smażymy
mięso po około 2-3 minuty z każdej strony na dużym ogniu aż dość mocno się zrumieni. Obsmażoną
cielęcinę zdejmujemy z patelni i wrzucamy posiekaną w kostkę
cebulę, lekko szklimy i dodajemy
czosnek (jeśli
cebula zacznie zbyt szybko się smażyć to należy dodać trochę więcej
oliwy z oliwek i oczywiście zmniejszyć płomień). Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę (lub w półplasterki)
marchewkę, pokrojony w kostkę
seler naciowy oraz łyżkę
masła dla smaku. Wszystkie warzywa dokładnie smażmy aż zaczną się lekko się rumienić (ale tylko odrobinę). Następnie zalewamy wszystko
winem i gotujemy chwilę aż zapach
wina odparuje (około 3 minut). Po tym czasie dodajemy
pomidory (passatę oraz siekane
pomidory), odrobinę
soli i
pieprzu,
paprykę oraz
tymianek i
liście laurowe. Wszystko dokładnie mieszamy i jak tylko zacznie się lekko gotować wkładamy
mięso. Zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy pod przykryciem około 2-2.5 godziny aż
mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. W międzyczasie można jeszcze doprawić i raz na jakiś czas przemieszać aby nie przywarło do dna. Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy jeszcze
fasolkę, aby się zagrzała. Gotowe danie oprószamy po wierzchu świeżo startą
skórką z cytryny oraz posiekaną
natką pietruszki. To danie najlepiej pasuje po prostu z
pieczywem, ale jeśli macie ochotę można podać je z
makaronem czy
kaszą.