Wykonanie
Kartacze to bardzo tradycyjny i popularny produkt na Podlesiu. Faszerowany najczęściej
mięsem , ale można również zrobić nadzienie z
sera lub
kapusty i
grzybów.Przepis zaczerpnęłam z książki Roberta Makłowicza pt. S
maki łowi Makłowicz przez cztery
pory roku . Kartacze w moich stronach to po prostu pyzy lub kluski ziemniaczane. No ale cóż, każdy region ma swoje zwyczaje.Kartacze prezentuję na tle moich ostatnich prac w Decoupage
SKŁADNIKI1,5 kg
ziemniaków100 g
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2
jajkasólNa farsz500 g mielonej
wieprzowiny można inne
mięso1
cebula6 ząbków
czosnku1
jajko1 łyżka
majerankusól i świeżo mielony
czarny pieprz do smakuokrasa:
cebulaWYKONANIEPołowę
ziemniaków obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić, przecisnąć przez praskę.Drugą połowę
ziemniaków obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy sok.
Ziemniaki surowe od razu mieszamy z
jajkami i ugotowanymi
ziemniakami - masa nie ściemnieje.Wyciśnięty sok odstawiamy na kilka minut i czekamy, aż na dnie zbierze się krochmal.Sok zlewamy, krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z
mąką pszenną i
mąką ziemniaczaną.Doprawiamy masę do smaku
solą, wyrabiamy, podsypując wg. potrzeb
mąką, aż przestanie się kleić do dłoni.
Mięso mieszamy z obraną, bardzo drobno posiekaną
cebulą, obranym przeciśniętym
czosnkiem,
jajkiem i
majerankiem. doprawiamy do smaku
solą i
czarnym pieprzem - masa powinna być wyrazista w smaku, by po ugotowaniu nie pozostała mdła.Z ciasta odrywamy kulkę wielkości
mandarynki, formujemy z niej placuszek. Nadziewamy
mięsem i zlepiamy brzegi, formując w dłoniach podłużną kluskę. Brzegi spłaszczamy.Kartacze wkładamy na wrzącą, osoloną
wodę po kilka sztuk, tak, by się nie sklejały.Od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy ok. 10 minut.Podajemy okraszone podsmażaną
cebulkąZ takiej porcji wyjdzie nam ok 20 kartaczy.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.