ßßß
Cookit - przepis na Cepeliny - Kartacze
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Cepeliny - Kartacze
Składniki
Ziemniak
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Jajko
Sól
Wieprzowina
Cebula
Czosnek
Majeranek
Pieprz czarny
Pieprz
Zioła
Wykonanie
1,5 kg mączystych
ziemniaków
100 g
mąki pszennej
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
2
jajka
sól
500 g mielonej
wieprzowiny
1
cebula
1
jajko
4 ząbki
czosnku
majeranek
pieprz czarny
pieprz
ziołowy
staropolski
sól
Połowę
ziemniaków
ugotować i utłuc dokładnieResztę zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a
potem
zlewamy, zostawiając na dnie odstałą
skrobię
. Dodać
skrobię
do
ziemniaków
razem ze startymi
ziemniakami
.Dodać
mąkę
i
mąkę ziemniaczaną
,
jajka
, dodać do smaku
sól
i zagnieść miękkie ciasto.
Mięso
wymieszać z drobno posiekaną
cebulką
i
czosnkiem
dodać
majeranek
,
sól
i
pieprz
do smaku.Z ciasta formować placek, nadziewać
mięsem
i formować owalne kluchy.Gotować partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut.Podajemy okraszone skwarkami ze
słoniny
i
śmietaną
.
Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisówhttps://www.facebook.com/groups/kresowiacy/
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/10/cepeliny-kartacze.html
Przepisy powiązane
Kartacze lub pyzy z mięsem
Placki (bardzo) ziemniaczane
Placki Ziemniaczane
Kartacze – kluski tarte z mięsem
Babka ziemniaczana
Składniki powiązane (0)