Wykonanie
Postanowiłam wziąć udział w konkursie Smakowitej Pajdy. Nie zastanawiałam się długo co przygotować, bo uznałam że smalczyk roślinny najbardziej będzie pasować do potraw z
ziemniaków. „Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wyjątkowym zapachem i smakiem”.
Ciasto:1 kg
ziemniaków gotowanych1
jajo1,5 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejfarsz:40 dag
mięsa1
jajo1
cebula2 łyżki smalczyku Smakowita Pajda
sól i
pieprzZiemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać
mąkę,
jajo,
sól i dobrze wyrobić.
Mięso ugotować, a następnie zmielić,
cebulę pokroić i zeszklić na smalczyku Smakowita Pajda, dodać do
mięsa. Następnie dodać
jajko, przyprawić
solą i
pieprzem.Jedną łyżkę ciasta ziemniaczanego rozpłaszczyć, nałożyć łyżeczkę farszu i uformować w kształt pulpeta. Do słonej, gotującej
wody wrzucić pulpety. gGotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, podawać z roztopionym Smalczykiem Smakowita Pajda, lub usmażonym
boczkiem.Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.