ßßß Cookit - przepis na Knedle z mięsem

Knedle z mięsem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
7 średnich ziemnaków ugotowanych i zmielonych
1 jajko
1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej
4-5 łyżek dość kopiastych mąki pszennej
sól, pieprz, cebula
mięso mielone lub gotowane z rosołu - zmielić dodać przesmażoną cebulkę ( u mnie było rosołowe)
Przygotowanie:
Do zmielonych ziemniaków dosypujemy mąki i mieszamy, wpierw wszystko nożem , tak by składniki dobrze się połączyły
Wbijamy jajko i dodajemy małą łyżeczkę soli
Wyrabiamy dokładnie powstałą masę rękoma- ma być podobna do tej na kopytka
Ugniatając masę ziemniaczaną podsypywać na stolnicę mąkę, by całość nie przywarła do niej
Do garnka wlewamy ok. 2 l. wody, solimy i gotujemy
Masę ziemniaczaną kroimy na mniejsze kawałki i odkrawamy taką ilość by zrobić mały placuszek
Nakładamy na niego farsz mięsny, sklejamy i toczymy kulki
Do GOTUJĄCEJ wody wrzucamy ostrożnie knedle- mieszamy delikatnie
Gdy wszystkie wypłyną na wierzch pozwólmy im się pogotować około 5 min,
Wyłączyć gaz pod garnkiem i wyjmować knedle łyżką cedzakową, jeśli mamy mały garnek to gotujemy knedle stopniowo, a nie wszystkie na raz
Nie należy knedli przelewać zimną wodą. Knedle gotujemy na bieżąco, mnie wyszło z 7 średnich ziemniaków 16 knedli, ale zrobiłam je trochę za grube, powinnam zrobić 20 knedli z cieńszym ciastem :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2013/06/knedle-z-miesem.html