ßßß Cookit - przepis na Kopytka z boczkiem

Kopytka z boczkiem

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was przepis na coś tradycyjnego, a mianowicie kopytka. W moich rodzinnych stronach (wielkopolska) mówimy na nie szagówki. Można je jeść jako samodzielne danie np. polane podsmażoną cebulką, skwarkami, stopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu. Doskonale smakują także następnego dnia odsmażane na masełku.
Składniki:
Kluski:
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
Gotowanie:
do gotowania – ok. 3 l wody
1 czubata łyżka soli
Okrasa:
20 dag boczku
1 duża cebula
Wykonanie:
Kluski: Obrać ziemniaki, ugotować we wrzątku, odlać wodę, ostudzić, a następnie zmielić w maszynce lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem. Do ziemniaków dodać jajka, sól, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Następnie na stolnicy zagnieść miękkie ciasto ( podsypywać odrobiną mąki, aby nie kleiło się bardzo do rąk, jednak dodawanie zbyt dużej ilości nadprogramowej mąki nie jest wskazane, ponieważ kluski mogą wyjść twarde). Ciasto ziemniaczane z jajkami i mąką nie powinno być zbyt długo wyrabiane ani czekać na robienie klusek, ponieważ może zrzednąć.
Na oprószonej mąką stolnicy formować wałki grubości 2 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić na skośne kluski.
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Kopytka wkładać na wrzątek i gotować na średnim ogniu 5 minut od czasu ich wypłynięcia. Kluski wyjmować łyżką cedzakową. Aby kluski się nie posklejały, lepiej gotować je partiami, w dużej ilości osolonej wody.
Okrasa: Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę następnie podsmażyć na patelni. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Źródło:http://smakowisko.pl/kopytka-z-boczkiem