Wykonanie
Zdecydowanie smak mojego dzieciństwa! Kluseczki, które
mogę jeść non stop bez pohamowań! :) Zarówno z gulaszem, jak i na następny dzień/ wieczór odsmażane na masełku i posypane
cukrem! Wierzcie mi lub nie, ale nie ma nic lepszego :)Składniki: na kluski:1 kg
ziemniaków2 całe
jajkamąka ziemniaczana2 łyżki
mąki pszennejgulasz:80dag dowolnego
mięsa wieprzowego/wołowego2 szklanki
wodyolejcebulaliść laurowyziele angielskiesól,
pieprz2 łyżki
mąki pszennejPrzygotowanie:kluski:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po wystudzeniu mielimy/przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski, ubijamy i dzielimy na 4 części. Jedną cześć wyjmujemy na stolnicę,a do powstałego wolnego miejsca wsypujemy
mąkę ziemniaczaną. Całość wykładamy na stolnicę do wcześniej wyjętej części
ziemniaków. Dodajemy
jajka,
mąkę pszenną i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubsze wałeczki, a następnie kroimy w paseczki, formujemy kuleczki i robimy na górze dziurkę. Czynność powtarzamy do skończenia masy.gulasz:
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Kiedyś lekko się przyrumieni dolewamy 2 szklanki
wody, zmniejszamy gaz, dorzucamy
liść laurowy,
zioło angielskie,
pieprz i dusimy do miękkości
mięsa. Pod koniec dorzucamy pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Na suchej patelni rumienimy
mąkę pszenną i przesypując ją przez sito dodajemy do
mięsa i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Kluski gotujemy w osolonej wodzie i po wypłynięciu na wierzch garnka wyjmujemy na talerz i polewamy sosem.Smacznego :)