ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie z gulaszem

Kluski śląskie z gulaszem

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie smak mojego dzieciństwa! Kluseczki, które mogę jeść non stop bez pohamowań! :) Zarówno z gulaszem, jak i na następny dzień/ wieczór odsmażane na masełku i posypane cukrem! Wierzcie mi lub nie, ale nie ma nic lepszego :)
Składniki: na kluski:
1 kg ziemniaków
2 całe jajka
mąka ziemniaczana
2 łyżki mąki pszennej
gulasz:
80dag dowolnego mięsa wieprzowego/wołowego
2 szklanki wody
olej
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
kluski: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po wystudzeniu mielimy/przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski, ubijamy i dzielimy na 4 części. Jedną cześć wyjmujemy na stolnicę,a do powstałego wolnego miejsca wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Całość wykładamy na stolnicę do wcześniej wyjętej części ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę pszenną i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubsze wałeczki, a następnie kroimy w paseczki, formujemy kuleczki i robimy na górze dziurkę. Czynność powtarzamy do skończenia masy.
gulasz: Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Kiedyś lekko się przyrumieni dolewamy 2 szklanki wody, zmniejszamy gaz, dorzucamy liść laurowy, zioło angielskie,pieprz i dusimy do miękkości mięsa. Pod koniec dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Na suchej patelni rumienimy mąkę pszenną i przesypując ją przez sito dodajemy do mięsa i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Kluski gotujemy w osolonej wodzie i po wypłynięciu na wierzch garnka wyjmujemy na talerz i polewamy sosem.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/09/kluski-slaskie-z-gulaszem.html