ßßß Cookit - przepis na Stek z wołowiny na grzybach z masłem ziołowym podawany z puree z zielonego groszku

Stek z wołowiny na grzybach z masłem ziołowym podawany z puree z zielonego groszku

nazwa

Wykonanie

Pyszny stek ze zrazowej dolnej wołowiny nadziewany słoniną. Podany z lekkim orzeźwiającym puree z zielonego groszku, na chrupiących borowikach,kiełkach z dodaykiem aromatycznego masła ziołowego
Składniki:
200g zrazowej dolnej wołowiny
1 cienki plaster słoniny
masło klarowne
marynata:
sok z jednej cytryny
otarta skóra z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
10 ml oleju rzepakowego
15ml wina czerwonego wytrawne
liść laurowy
ziele angielskie
zioła
sól gruboziarnista
pieprz kolorowy
puree z zielonego groszku:
1 szkl mrożonego groszku
1 garść rukoli
sok z jednej limonki
otarta skórka z limonki
oliwa truflowa
1 łyżeczka masła
sól do smaku
pieprz biały
kardamon
imbir
ok 1 łyżeczki tartego parmezanu
grzyby z kiełkami
kilka szt prawdziwków suszonych
różne kiełki
1 szalotka
masło klarowane
1 łyżeczka sosu sojowego
olej rzepakowy
sól
pieprz
masło
zioła (dowolne ulubione zioła,świeże lub suszone)
świeże zioła,rukola do dekoracji
Wykonanie
Smażone grzyby z kiełkami:
Do miseczki wkładamy prawdziwki , zalewamy je gorąca wodą i odstawiamy na kilka minut. Całość przekładamy na patelnię i redukujemy ilość płynu, dodajemy posiekaną szalotkę łyżkę masła klarowanego. Smażymy, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, pod koniec dodajemy kiełki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masło ziołowe
Do miseczki wkładamy miękkie masło, dodajemy zioła dokładnie mieszamy.
Formujemy dowolny kształt i wkładamy do zamrażalki Limonkowe puree z zielonego groszku.
Ugotowany na półtwardo i zahartowany groszek przekładamy do miski dodajemy rukolę, masło, parmezan, sok i otartą skórkę z limonki. Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku oliwą truflową, solą, pieprzem, imbirem i kardamonem.
Na talerz wykładamy podgrzane puree, obok smażone grzyby z kiełkami na które kładziemy stek i kawałek masła ziołowego.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/02/stek-z-woowiny-na-grzybach-z-masem.html