1 kg piersi z indyka1 skórka z pomarańczy1 skórka z cytryny1 kawałek imbiru4 gałązki ziółcurry4 łyżki sosu sojowegosok z połówki cytryny1 gruszkakokosowyryż:3/4 szklanki ryżu długoziarnistegoszczypta soliłyżeczka startego imbiru1 szalotka, w kostkę2 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowego2 łyżki sosu z pieczenia mięsa2 łyżki wiórków kokosowychdodatkowo:liście sałaty rzymskiejfilety z 1 pomarańczyPierś umyć i osuszyć. Połączyć wszystkie składniki marynaty i natrzeć nią mięso. Związać sznurkiem. Pod sznurek wcisnąć plastry imbiru i gałązki curry.Włożyć do rękawa , dodać pokrojoną w grubą kostkę gruszkę i odstawić na 2 godziny. Przed pieczeniem jeszcze raz potrząsnąć zamkniętym rękawem. Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury, u mnie 250 stopni. Dziesięć minut po tym jak piekarnik osiągnie maksymalną moc, włożyć pierś, w brytfance, gdyby rękaw się przypiekł. Zmniejszyć temperaturę do 230 stopni i piec pół godziny. Kolejne pół zostawić w wyłączonym piekarniku. Mięso z tego przepisu jest kruche i bardzo aromatyczne. Przechowywane w lodówce może być podstawą kanapki z borówkowym czatnejem.W tym czasie przygotować ryż. Kilkakrotnie wypłukać ziarna pod bieżącą wodą. Zalać podwójną ilością wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż będzie prawie miękki i odparuje cała woda. Pod koniec dodać wiórki kokosowe i kilka kryształków soli morskiej. Wymieszać, przykryć i odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć szalotkę z imbirem. Dodać sosy i dokładnie wymieszać.Indyka pokroić w centymetrowe plastry. Na miseczce z sałaty rzymskiej ułożyć łyżkę ryżu i plaster indyka. Koszyczki zwieńczyć filecikami z pomarańczy.