Wykonanie
Kupiłam na próbę nogi
indyka, rzadko je spotykam w swoich sklepach. Trafiły się to wzięłam licząc na więcej
mięska "za jednym razem". Dosyć długo zastanawiałam się jak je zrobić i mój wzrok padł na zapomniane
mango leżące na paterze.porcja na 2 osoby:2 nogi
indykadojrzałe
mangosól ziołowa - prowansalska lub własna mieszankaodrobina
oliwysok z pół
cytrynyNogi czyścimy i solimy.
Mango obieramy - zachowujemy skórki - wrzucamy do blendera i skrapiamy
cytryną - blendujemy na mus. Na dnie naczynia do zapiekania kładziemy trochę skórek miąższem do góry, na tym kładziemy
indyka. Wyciskamy resztkę soku z miąższu, który został przy pestce
mango, skrapiamy leciutko
cytryną i
oliwą i układamy resztę skórek po bokach. Zapiekamy około 1-1h20min w zależności od wielkości nóg, w temp 190 stopni. W trakcie polewamy sosem który powstaje na dnie naczynia. Podajemy z musem z
mango - świetnie się skomponowało.