ßßß
Smaczny i soczysty filet z kurczaka często gości na moim stole. Danie bogate w witaminę C jest wspaniałym dodatkiem do naszej codziennej diety, zwłaszcza że mam w domu jednego "niejadka" który za owocami i warzywami nie przepada, ale za to uwielbia ten przepis więc trochę witamin przyswoi chociaż w ten sposób... .SKŁADNIKI500 g piersi drobiowej1 cytryna ekologicznasól5 łyżek oliwy z oliwekmąkaSPOSÓB PRZYGOTOWANIAFilet umyć i pokroić w plastry o szerokości około 1 cm.
Każdy obtoczyć w mące.
Na dużej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy z oliwek , smażyć filety z kurczaka po 5 minut z każdej strony.
Posolić do smaku, polać całość ( przez sitko, zeby nie wpadly pestki ) wciśniętym sokiem z 1 cytryny , przykryć patelnię przykrywką i wyłączyć gaz.
Zostawić pod przykryciem przez następne 5 minut, żeby pierś doszła.Podawać z dodatkiem np zielonej sałaty.
SMACZNEGO :)