ßßß Cookit - przepis na Perliczka w imbirze

Perliczka w imbirze

nazwa

Wykonanie

Wszystko co dobre niestety zawsze szybko się kończy… już po świętach, po sylwestrze {sprawdziłam – sylwester powinno się pisać z małej litery
}… czas na powrót do zajęć codziennych.
Dobrze, że możemy sobie poprzeglądać zdjęcia naszych kulinarnych wyczynów i powspominać
Na Nowy Rok przygotowałam dzieciom perliczki. Ponieważ robiłam je pierwszy raz od dwudziestu lat, jak zwykle skorzystałam z pomocy Monatowej. Wyszły pyszne, soczyste i mięciutkie – polecam.
Składniki:
perliczki – 2 szt,
cytryny – 2 szt,
imbir w proszku – 1 opakowanie – 20 g,
oliwa z oliwek – 3-4 łyżki,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Perliczki umyć i poczekać aż obeschną. Cytryny sparzyć i przekroić na połówki. Z połowy jednej zetrzeć odrobinę skórki a pozostałe 3 wycisnąć. Wymieszać imbir z sokiem, oliwą oraz solą a następnie natrzeć mięso ze wszystkich stron. Umieścić w naczyniu, przykryć i wstawić do lodówki (innego chłodnego miejsca) co najmniej na 24 godziny. Po kilku godzinach dobrze jest mięso obrócić.
Tak przygotowane perliczki umieścić w garnku – u mnie w gęsiarce – podlać szklanką wody i dusić około 40-50 minut. W trakcie duszenia obracać. Kiedy mięso jest już prawie miękkie wstawić perliczki razem z całym garnkiem do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i opiec. Podczas opiekania od czasu do czasu polewać sosem i obracać. Jeśli korzystam z piekarnika z opcją grill – wystarczy ok 20 minut i skórka zrobi się złociutka i chrupiąca.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/01/perliczka-w-imbirze