Wykonanie
Bataty jedliśmy po raz pierwszy i jesteśmy zachwyceni, a najbardziej nasz syn :)W smaku przypominają trochę
dynię, a trochę
marchewkę - cudny smak :)Zaopatrzyłam się w większą ilość tego pysznego słodkiego
ziemniaka i spróbowaliśmy jeszcze purée, a na pewno kolejne przepisy z
batatów jeszcze przede mną :)
Składniki:1 kg
batatów,skórka otarta z 1cytryny,sok z 1/2
cytryny,1 łyżeczka
soli,4 łyżki
oliwy z oliwek,
Batatów nie obieramy, tylko szorujemy i kroimy w (dość grube) słupki. Solimy, dodajemy
skórkę cytrynową i sok oraz
oliwę. Odstawiamy na 30 minut. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C na 20 minut.
Bataty pieką się bardzo szybko :) Smacznego!!!