Wykonanie
Dzisiaj za sprawą mojej przystawki przeniosę Was do
słonecznej Italii. Taką
jadłam we Florencji zupełnie niedawno. Na całe szczęście można u nas również dostać bresaolę i przenieść się smakiem do wspomnień wakacyjnych.Cienkie plastry ułożone na
rukoli, skropione
octem balsamicznym z dodatkiem
oliwy z oliwek, posypane
płatkami Parmigiano Reggiano oraz doprawione odrobiną
soli i
pieprzu to doskonałe danie na prawdziwą włoską ucztę. Ja zamiast
octu balsamicznego polałam wszystko kremem balsamico.Bresaola to typowa (pochodząca z doliny Valtellina w Lombardii w północnym regionie Włoch) długodojrzewająca
wędlina z
mięsa wołowego.
Składniki:kilka plastrów bresaoli,
rukola,
ser parmezan w kawałku,
oliwa z oliwek,
ocet balsamiczny (zamiennie
cytryna lub krem balsamiczny),
sól,
pieprz świeżo zmielone.Przygotowanie:Plastry bresaoli ułożyć na talerzu, na wierzchu położyć
rukolę, skropić całość
octem balsamicznym i
oliwą z oliwek. Posypać
płatkami parmezanu oraz
przyprawami.