Wykonanie
Pesto z
rukoli w moim wykonaniu to bomba aromatyczna. Rewelacyjnie nadaje się jako sos do
makaronu, dodatek do bruschetty (grzanek) czy też
mięs z grilla.
Rukola to śródziemnomorska krewna
chrzanu i
rzodkiewki. Dzięki swojemu pikantnemu i orzechowemu smaku znalazła rzesze fanów w tym mnie! Ale te pyszne listki to nie tylka smak, ale i zdrowie.
Rukola bogata jest w witaminy i mikroelementy, dzięki swoim właściwościom m. in. zapobiega anemii i wspomaga trawienie, dzięki
czemu może wspomagać odchudzanie.Gorąco polecam!
Na 1 słoiczek pesto przygotuj:1 paczkę
rukoli (2 duże garści)1 garść pestek dyni1 garść pokrojonego niezbyt drobno
parmezanu1/4 szklanki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smaku
Włóż wszystkie składniki do blenderai drobno zmiel. Uważaj z
solą bo łatwo przesadzić. Pesto gotowe. Możesz je podać od razu, np ze mieszając ze świeżo ugotowanym
makaronem lub przełożyć do słoiczka i przechowyć w lodówce do 5 dni. Smacznego!