Wykonanie
Zabieram Was ze
soba w podróż do Italii. Chociaż pogoda nie funduje nam włoskich temperatur (
moze to i dobrze, bo znajoma Włoszka mówiła, że na Sycylii są już ponad 30-stotopniowe upały), to mam nadzieję, że namiastką będzie domowe pesto. Możecie go użyć klasycznie do
makaronu, ale sprawdzi się w mniej znanych kombinacjach - do sałatek, kanapek czy
mięs.
Do przygotowania pesto potrzebujemy:- garść świeżej
rukoli- kawałek
parmezanu- odrobina
płatków migdałów-
oliwa z oliwek-
sól i
pieprz do smakuUmytą
rukolę (najlepiej pokrojoną, bo usprawni to cały proces),
płatki migdałowe i
przyprawy umieśccie w blenderze. Miksujcie aż całość bedzie rozdrobniona.
Parmezan pokrójcie w mniejsze plastry i razem z odrobiną
oliwy dodajcie go do otrzymanej zielonej pasty. Całość raz jeszcze utrzyjcie do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji - możliwe, że będziecie musieli dodać więcej
oliwy.I nie oszukujmy się, takiej gładkiej konsystencji jak w pesto ze słoika raczej nie otrzymamy, ale domowy wyrób ma swoje dobre strony.