Carpaccio z buraczków z parmezanem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-2 buraki
-łyżeczka octu balsamicznego
-2 łyżki oliwy lub oleju
-sól, pieprz
-rucola
-parmezan
Wykonanie:
Buraki płuczemy , owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 1-2 godziny. Jeśli są małe buraczki wystarczy godzina.
Studzimy, obieramy ze skórki i tniemy na cieniutkie plasterki. Najlepiej wychodzą z ręcznej szatkownicy.
Ocet i oliwę mieszamy, rukolę płuczemy i suszymy na sitku.
Na talerzu układamy plasterki tak , żeby zachodziły na siebie.
Polewamy zaprawą, dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
Na wierzch dajemy rukolę i układamy parmezan.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2019/01/20/carpacio-z-buraczkow-z-parmezanem