ßßß Cookit - przepis na PESTO Z RUKOLI

PESTO Z RUKOLI

nazwa

Wykonanie

Nu, dobra, przyznać się musim – u nas też czasem na stole c ó sik zielonego pojawi się. Wiadomo, nie za dużo, bo w nadmiarze dla zdrowia szkodliwe, przecież człowiek nie krowa albo inny chomik. Ale odrobina, jak się suto bimberkiem podleje, zaszkodzić nie powinna.
Składniki:
200 g rukoli
150 g nerkowców
2 ząbki czosnku
sok z ½ cytryny
łyżka startego parmezanu
oliwa
sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Nerkowce prażymy na suchej patelni. Rukolę myjemy i dokładnie miksujemy blenderem wraz z nerkowcami i czosnkiem. Dodajemy sok z cytryny, oliwę (wedle uznania, u nas ok. 150 ml), parmezan, przyprawiamy. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Pesto zachowa świeżość do około 2 tygodni.
Źródło:https://dobrazagrycha.wordpress.com/2016/05/01/pesto-z-rukoli