Wykonanie
Pamiętam nasze pierwsze spotkanie z pesto. Dawno temu kupiliśmy w sklepie mały słoiczek zielonego pesto na wypróbowanie i nie owijając w bawełnę wszystko wylądowało w koszu. Było paskudne. Pachniało (i wyglądało) jakby ktoś przed chwilą je zwrócił. Powiedziałam pesto „dziękuję” i omijałam szerokim łukiem przez następnych kilka lat.Moje kolejne spotkanie z pesto odbyło się niedawno, kiedy zostało wprowadzone do wiosennego menu w pracy. Musiałam nauczyć się je przygotowywać i tym razem smak zaskoczył mnie niezwykle pozytywnie. Delikatne,
orzechowe,
banalne w przygotowaniu, a na dodatek zdrowe i uniwersalne. Pesto skradło moje
serce, a ja skradłam pomysł i stworzyłam swoje własne „pestowe” kompozycje. Na pewno na blogu pojawi się jeszcze kilka innych wersji pesto i parę sposobów na jego wykorzystanie także stay tunedUwielbiam
rukolę, jest to jedno z moich ulubionych
sałatowych warzyw. Ma charakterystyczny, lekko ostrawy, nieco
rzodkiewkowy smak. I jak się okazuje, świetnie nadaje się na pesto. Do tego
orzechy nerkowca, które również bardzo lubię i mamy podstawę do przygotowania pysznego pesto, które możecie wykorzystać na tysiąc sposobów. Wymieszać z
makaronem lub
ryżem, wykorzystać jako dodatek do pizzy, smarowidło do kanapek lub dodatek do warzywnych i
mięsnych zapiekanek.W dzisiejszym przypadku moje pesto wylądowało wymieszane z
makaronem spaghetti, usmażonym na patelni grillowej
łososiem i
pomidorkami koktajlowymi. Aczkolwiek jak dla mnie, równie pysznie smakuje wymieszane tylko z
makaronem i na przykład posypane odrobiną
parmezanu. Bardzo proste i bogate w składniki odżywcze danie –
nerkowce są bogate w
białko oraz witaminę A, D, E, wapń, fosfor, miedź, potas, żelazo, a
rukola obfituje w witaminy A, B, C, K, wapń, żelazo oraz kwas foliowy. O prozdrowotnych właściwościach
czosnku chyba nie muszę wspominać. Koniecznie do wypróbowania, jeśli nigdy jeszcze pesto nie próbowaliście lub tak jak ja, sklepowe wersje niekoniecznie przypadły Wam do gustu.
Składniki:1/2 szklanki
orzechów nerkowca1/2 szklanki
oliwy z oliwekok. 3 garście
rukoli2 małe ząbki
czosnkuszczypta
solispora szczypta
pieprzu cytrynowego lub czarnegoPrzygotowanie jest bardzo szybkie i bardzo proste pod warunkiem, że posiadamy blender.Do pojemnika z ostrzami wrzucamy
orzechy,
rukolę,
czosnek,
sól i
pieprz i zalewamy
oliwą. Uruchamiamy blender i miksujemy całość do otrzymania jednolitej zielonej masy. Jeśli jest bardzo gęsta można dodać trochę więcej
oliwy. W razie potrzeby dosalamy i dopieprzamy. Pesto gotoweSmacznego!