Wykonanie
Na 2 porcje150 g
makaronu spaghetti2 duże ząbki
czosnku - obrać, pokroić na cieniutkie plasterki2
szalotki - obrać, posiekaćskórka z 1/2
cytryny - oczyścić, pokroić na cieniutkie paseczki1 duża,zielona
papryczka chili - oczyścić, pokroić na cieniutkie paseczkisok z 1/4
cytrynysok z 1/4
limonki40 g
rukolikilka
pomidorków cherry250 g
krewetek królewskich - obrać ze skorupek, usunąć z każdej przewód pokarmowy.świeżo starty
parmezan (opcjonalnie)
oliwa z oliweksól,
pieprzMakaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy, wrzuć
czosnek i smażyć około 30 sekund.
Domieszać
szalotkę, po 10 sekundach
chili, po kolejnych 10 dodać
krewetki i
skórkę z cytryny. Smażyć do momentu, aż
krewetki zrobią się różowe.
Całość zalać
sokiem z cytryny i
limonki, domieszać ugotowany
makaron spaghetti z 2 łyżkami
wody w której gotował się
makaron oraz
rukolę. Przykryć, zwiększyć temp. i smażyć około 5-6 minut. Na drugiej patelni przysmażyć
pomidorki, na 1 łyżce
oliwy.
Spaghetti przełożyć na talerze, przybrać
pomidorkami, oprószyć
pieprzem i
parmezanem.
Prosto, szybko, smacznie!!!
Smacznego!Violaautorka przepisu
You can translate this
page with the translator on top of the
page on the left hand
side.