ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa z fasolą, szpinakiem i kiełbasą

Kremowa zupa z fasolą, szpinakiem i kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Zwłaszcza zimą szczególnie potrzebujemy ciepłej, pożywnej, domowej zupy, która przywróci chęć do codziennego mierzenia się z mrozem - tak, jak dzisiejszy przepis. Ponieważ jednak zupa ta nie jest ciężka, znakomicie sprawdzi się o każdej porze roku.
ok. 200 g kiełbasy, pokrojonej w plastry
1 cebula - obrana, posiekana
1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry
1 łodyga selera naciowego - drobno pokrojona
2 ząbki czosnku - obrany, posiekany
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
1 szklanka makaronu kolanka
1 pomidor - obrany ze skórki, posiekany
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1 puszka białej fasoli - odsączonej z zalewy, opłukanej na sicie
125 ml (1/2 szklanki) śmietany UTH 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
2 duże garści świeżego szpinaku - bez ogonków
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
1. W dużym garnku, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kiełbasę. Gdy będzie lekko rumiana, wyjmujemy ją. Następnie cebulę, marchewkę, seler i czosnek.
2. Gdy cebula będzie szklista, wlewamy do garnka bulion i wsypujemy makaron. Gdy makaron będzie gotowy, dodajemy podsmażoną kiełbasę, fasolę, przyprawy, pomidor i śmietankę. Zagotowujemy, po czym wrzucamy szpinak, mieszamy. Zupę doprawiamy intensywnie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/01/Kremowa-zupa-z-fasola-szpinakiem-i-kielbasa.html