Wykonanie
Zwłaszcza zimą szczególnie potrzebujemy ciepłej, pożywnej, domowej zupy, która przywróci chęć do codziennego mierzenia się z mrozem - tak, jak dzisiejszy przepis. Ponieważ jednak zupa ta nie jest ciężka, znakomicie sprawdzi się o każdej
porze roku.
ok. 200 g
kiełbasy, pokrojonej w plastry1
cebula - obrana, posiekana1
marchewka - obrana, pokrojona w plastry1 łodyga
selera naciowego - drobno pokrojona2 ząbki
czosnku - obrany, posiekany1,5 litra
bulionu warzywnego lub drobiowego1 szklanka
makaronu kolanka1
pomidor - obrany ze skórki, posiekany2 łyżeczki
bazylii2 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
tymianku1 puszka
białej fasoli - odsączonej z zalewy, opłukanej na sicie125 ml (1/2 szklanki)
śmietany UTH 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)2 duże garści
świeżego szpinaku - bez ogonków
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
oliwa z oliwek lub
olej do smażenia1. W dużym garnku, na niewielkiej ilości
oliwy podsmażamy
kiełbasę. Gdy będzie lekko rumiana, wyjmujemy ją. Następnie
cebulę,
marchewkę,
seler i
czosnek.2. Gdy
cebula będzie szklista, wlewamy do garnka
bulion i wsypujemy
makaron. Gdy
makaron będzie gotowy, dodajemy podsmażoną
kiełbasę,
fasolę,
przyprawy,
pomidor i
śmietankę. Zagotowujemy, po czym wrzucamy
szpinak, mieszamy. Zupę doprawiamy intensywnie do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.