ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Bolognese z zieloną pietruszką

Spaghetti Bolognese z zieloną pietruszką

nazwa

Wykonanie

Spaghetti Bolognese to jedna z najbardziej znanych włoskich potraw. Oczywiście Włoszką nie jestem, dlatego też moja wersja spaghetti nie jest tą klasyczną jaką podaje się na stołach tego pięknego, ciepłego kraju. W oryginalnej wersji do potrawy dodaje się dobre wino. Ja ze względów na niemożność spożywania wszelakich alkoholi oraz na to, że również mój mały domownik wprost przepada za tym daniem, nie dodaję do spaghetti wina. Lecz bez względu na to, czy moja wersja jest bliska czy daleka od oryginału, najważniejszym jest fakt, że zarówno ja, jak i domownicy czy goście zajadamy się moim spaghetti.
Spaghetti szybko znikło, dlatego do zdjęcia została mała porcja.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub innego)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
2 1/2 łyżki oleju
1 puszka krojonych pomidorów
3 1/2 łyżki przecieru pomidorowego
niespełna 1/2 szklanki bulionu
2 łyżeczki oregano (suszone)
sól i pieprz do smaku
świeża bazylia (lub szczypta suszonej)
1 seler naciowy
makaron do Spaghetti
opcjonalnie tarty ser (parmezan) do posypania
Przygotowanie:
Obieramy i drobno kroimy cebulę, czosnek i marchewkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone. Następnie naszą pokrojoną marchewkę. Wszystko razem smażymy przez chwilę. Następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy pomidory (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion, pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, dorzucamy pokrojoną bazylię (lub szczyptę suszonej) oraz pokrojoną zieloną pietruszkę. Jeszcze przez chwilę gotujemy, mieszając. Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Podajemy na talerze. Wierzch można posypać tartym parmezanem lub przystroić pietruszką.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/02/Spaghetti-Bolognese-z-zielona-pietruszka.html