Wykonanie
Spaghetti Bolognese to jedna z najbardziej znanych włoskich potraw. Oczywiście Włoszką nie jestem, dlatego też moja wersja spaghetti nie jest tą klasyczną jaką podaje się na stołach tego pięknego, ciepłego
kraju. W oryginalnej wersji do potrawy dodaje się dobre
wino. Ja ze względów na niemożność spożywania wszelakich
alkoholi oraz na to, że również mój mały domownik wprost przepada za tym daniem, nie dodaję do spaghetti
wina. Lecz bez względu na to, czy moja wersja jest bliska czy daleka od oryginału, najważniejszym jest fakt, że zarówno ja, jak i domownicy czy goście zajadamy się moim spaghetti.
Spaghetti szybko znikło, dlatego do zdjęcia została mała porcja.Składniki:500 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub innego)1
cebula1 ząbek
czosnku1
marchewka2 1/2 łyżki
oleju1 puszka krojonych
pomidorów3 1/2 łyżki
przecieru pomidorowegoniespełna 1/2 szklanki
bulionu2 łyżeczki
oregano (suszone)
sól i
pieprz do smakuświeża
bazylia (lub szczypta suszonej)1
seler naciowymakaron do Spaghettiopcjonalnie tarty
ser (
parmezan) do posypaniaPrzygotowanie:Obieramy i drobno kroimy
cebulę,
czosnek i
marchewkę.
Cebulę i
czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy
mięso mielone. Następnie naszą pokrojoną
marchewkę. Wszystko razem smażymy przez chwilę. Następnie zmniejszamy moc palnika. Dodajemy
pomidory (razem z sosem z puszki),
przecier pomidorowy i
bulion, pokrojony w drobną kosteczkę
seler naciowy. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie przyprawiamy
solą,
pieprzem,
oregano, dorzucamy pokrojoną
bazylię (lub szczyptę suszonej) oraz pokrojoną zieloną
pietruszkę. Jeszcze przez chwilę gotujemy, mieszając. Przygotowujemy
makaron według przepisu na opakowaniu. Podajemy na talerze. Wierzch można posypać tartym
parmezanem lub przystroić
pietruszką.Smacznego