ßßß Cookit - przepis na Muszle nadziewane mięsem mielonym

Muszle nadziewane mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

500 g mięsa mielonego wieprzowego
cebula
marchew
2 ząbki czosnku
opakowanie makaronu Lumaconi 500 g ( muszelki)
ser żółty wędzony ok. 200 g
słoik pomidorów suszonych w zalewie
opakowanie pomidorków koktajlowych
2 łyżki koncentratu
sól , pieprz, bazylia , oregano
olej
Sposób przygotowania
Czosnek , cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy czosnek, delikatnie go szklimy. Następnie dokłądamy cebulę i marchew.Całośc podsmażamy ok. 5 minut ciągle mieszając.Po tym czasie dokłądamy mięso i podsmażamy aż mięso zrobi się "białe".
Pomidorki odlewamy z zalewy i drobno kroimy i wrzucamy do farszu. Doprawiamy koncentratem i przyprawami do smaku.
Dusimy jeszcze do 10 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu podanego na opakowaniu ok. 15 minut.
Po ugotowaniu makaron wylewamy na durszlak , przelewamy zimną wodą i czekamy do momentu az cała woda z niego spłynie.
Pomidorki myjemy i kroimy według uznania ( cwiartki , połówki ) i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Muszelki napełniamy farszem i układamy na pomidorkach . Całosc posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut w temp. 150 C.
Dla udekorowania możemy posypac świeżym szczypiorem bądż natką pietruszki.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/04/muszle-nadziewane-miesem-mielonym.html