Wykonanie
To najlepsza zupa pomidorowa jaką
jadłam. Przepis od dawna czekał w kolejce do wypróbowania, a że teraz najlepszy czas na
pomidory, doczekał się realizycji. Znalazłam go w książce z włoskimi specjałami. Zupa ze świeżych
pomidorów i
selera naciowego. Dodatek domowych spätzli i świeżych listków
oregano to już mój pomysł, ale tylko dodał jej charakteru. Smakowitości tej pomidorówce zapewne dodał
seler naciowy i długie, powolne gotowanie
pomidorów. Z tą zupą jest dokładnie jak z sosem bolognese. Można go zrobić w 20 minut, ale zniewalajacy smak uzyskamy po 2-godzinnym pyrtaniu, a nawet i dłuższym.Wiem, wiem, każda z nas ma swój najlepszy przepis na pomidorówkę, ale spróbujcie z
selerem naciowym. Bardzo polecam, bo jest pyszna!Składniki na 4 porcje:4 duże
pomidory lub własny przecier lub
pomidory z puszki1
cebula1 ząbek
czosnku w plasterkach1 spora łodyga
selera naciowego500 ml rosołu lub
bulionu warzywnegosól,
pieprz1 łyżka
oliwy lub
olejuzielona
pietruszka i listki
oreganoPo przepis na spätzle zapraszam tutaj: klik .Wykonanie:W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać
oliwę i podsmażyć
cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać
czosnek pokrojony w plasterki i pokrojony w kawałki
seler naciowy oraz
pomidory.Dusić pod przykryciem przynajmniej 45 minut. U mnie trwało to 2 godziny, po prostu wyszłam do ogrodu i zapomniałam o zupie.Miękkie warzywa zmiksować blenderem na puree, a następnie całość przetrzeć przez sitko.Teraz dolać
bulion i całość zagotować. Dodać
sól i
pieprz.Zupę podawać z osobno ugotowanym domowym
makaronem, posypana zieloną
pietruszką i
oregano.Życzę smacznego!