Wykonanie
Czasami mam ochotę na konkretny smak, na przykład na aromatyczną
bazylię, słońce i wspomnienia z wakacji (tak - wspomnienia zdecydowanie mają swój smak!). Jednocześnie chciałabym czegoś pożywnego, odpowiedniego na chłodne dni - ale i nie za ciężkiego, w końcu duchem nadal jestem w
słonecznej Italii. Te - zdawało by się niemożliwe - uczucia świetnie można pogodzić w dzisiejszej zupie. Posiada intensywny smak i aromat
bazylii, lekkość
makaronu orzo oraz pożywność
fasoli i
kurczaka. Do tego pięknie zielony
szpinak - by przywołać słońce. Oczywiście, można tę zupę przygotować również w wersji wegetariańskiej, bez
kurczaka.
1 duża
pierś kurczakasól, świeżo mielony
czarny pieprz,
słodka papryka1
cebula - obrana, posiekana1
marchewka - obrana, pokrojona w plastry1 łodyga
selera naciowego - drobno pokrojona1 ząbek
czosnku - obrany, posiekany1,5 litra
bulionu warzywnego lub drobiowego1 szklanka
makaronu orzo (
makaron w kształcie ziarenek
ryżu)1 puszka
białej fasoli - odsączonej z zalewy, opłukanej na sicie4 łyżki pesto
bazyliowego125 ml (1/2 szklanki)
śmietany UTH 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)4 łyżki startego
parmezanu lub
grana padano2 duże garści
świeżego szpinaku - bez ogonków
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
oliwa z oliwek do smażenia1. W dużym garnku, na niewielkiej ilości
oliwy podsmażamy
cebulę,
marchewkę,
seler i
czosnek.Jednocześnie na patelni na niewielkiej ilości
oliwy podsmażamy z obu stron na złoto przekrojoną na pół w poprzek
pierś kurczaka (tak, by z jednego filetu otrzymać dwa cieńsze), oprószona
solą,
pieprzem i
papryką z obu stron. Usmażone filety zdejmujemy z patelni i rozrywamy na
male kawałki za pomoca dwoch widelców.2. Gdy
cebula będzie szklista, wlewamy do garnka
bulion i wsypujemy
makaron. Gdy
makaron będzie gotowy, dodajemy
kurczaka,
fasolę, pesto i
śmietankę. Zagotowujemy, po czym wrzucamy
szpinak i
ser, mieszamy. Zupę doprawiamy intensywnie do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.