ßßß Cookit - przepis na Zupa bazyliowa z kurczakiem, fasolą i szpinakiem

Zupa bazyliowa z kurczakiem, fasolą i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Czasami mam ochotę na konkretny smak, na przykład na aromatyczną bazylię, słońce i wspomnienia z wakacji (tak - wspomnienia zdecydowanie mają swój smak!). Jednocześnie chciałabym czegoś pożywnego, odpowiedniego na chłodne dni - ale i nie za ciężkiego, w końcu duchem nadal jestem w słonecznej Italii. Te - zdawało by się niemożliwe - uczucia świetnie można pogodzić w dzisiejszej zupie. Posiada intensywny smak i aromat bazylii, lekkość makaronu orzo oraz pożywność fasoli i kurczaka. Do tego pięknie zielony szpinak - by przywołać słońce. Oczywiście, można tę zupę przygotować również w wersji wegetariańskiej, bez kurczaka.
1 duża pierś kurczaka
sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka
1 cebula - obrana, posiekana
1 marchewka - obrana, pokrojona w plastry
1 łodyga selera naciowego - drobno pokrojona
1 ząbek czosnku - obrany, posiekany
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
1 szklanka makaronu orzo (makaron w kształcie ziarenek ryżu)
1 puszka białej fasoli - odsączonej z zalewy, opłukanej na sicie
4 łyżki pesto bazyliowego
125 ml (1/2 szklanki) śmietany UTH 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
4 łyżki startego parmezanu lub grana padano
2 duże garści świeżego szpinaku - bez ogonków
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
oliwa z oliwek do smażenia
1. W dużym garnku, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę, marchewkę, seler i czosnek.
Jednocześnie na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy z obu stron na złoto przekrojoną na pół w poprzek pierś kurczaka (tak, by z jednego filetu otrzymać dwa cieńsze), oprószona solą, pieprzem i papryką z obu stron. Usmażone filety zdejmujemy z patelni i rozrywamy na male kawałki za pomoca dwoch widelców.
2. Gdy cebula będzie szklista, wlewamy do garnka bulion i wsypujemy makaron. Gdy makaron będzie gotowy, dodajemy kurczaka, fasolę, pesto i śmietankę. Zagotowujemy, po czym wrzucamy szpinak i ser, mieszamy. Zupę doprawiamy intensywnie do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/12/Zupa-bazyliowa-z-kurczakiem-fasola-i-szpinakiem.html