Wykonanie
Smaczna, włoska zupa wielowarzywna czyli minestrone to bogactwowartości odżywczych, błonnika i smaku....Prawdziwą włoską minestrone może ugotować każdy i choć wszystkie będą się nieco od siebie różniły śmiało moż na ja nazwać minestrone. Zupa jest niezwykle prosta do przygotowania,ale trzeba
mieć w zasięgu sporo świeżych warzyw /część można zastąpić mrożonymi/ ,
oliwę i
makaron lub
ryż oraz
parmezan do posypania. Zupę można doprawić w/g własnych upodobań, ale
przyprawy są niezmiernie ważne ,ponieważ dzięki nim zupa osiąga niepowtarzalny aromat......
Składniki: /4 porcje/1,7 l
bulionu warzywnego100 g
ryżu100 g
fasoli białej /wcześniej namoczona lub z puszki/1 mała
cukinia3
ziemniaki1
marchew100 g
fasolki szparagowej/ świeża lub mrożona/kawałek
selera naciowegokawałek
pora400 g obranej dyni2
pomidorki0,5
cebuliząbek
czosnkutymianek,
bazylia,
majeranek ,
papryka słodka do smaku2 łyżki
oliwy z oliwek2-3 łyżki
parmezanu do posypania
pieprz i
sól do smaku
oliwa z oliwek do dekoracji..... ...w zależności od
pory roku
fasolę świeżą można zastąpić konserwową lub mrożoną,
fasolkę szparagową świeżą zastępujemy mrożoną,
pomidor przecierem itd.........Wykonanie:
-
Cukinię,
pomidory,
fasolkę szparagową ,
fasolę umyć .-M
archew,
ziemniaki,
dynię obrać.-Warzywa pokroić w drobną kostkę.-Umyty
szpinak pokroić w paski.-Zagotować
bulion warzywny , zalać nim warzywa i zagotować.-Dodać
przyprawy i gotować ok.10-15 minut.-
Cebulę ,
pora i
dynię pokroić w kostkę i podsmażyć na
oliwie, dodać
czosnek.-Połączyć z gotującymi się warzywami , wsypać również
ryż i kontynuować gotowanie ok.15 minut.-Pod koniec gotowania dodać
pietruszkę, doprawić do smaku .-Ugotowana zupę przelać do miseczek, posypać świeżo
startym serem i skropić świeżą
oliwą.
Zupę doprawiłam do smaku czarną
solą...........