ßßß Cookit - przepis na Minestrone z dynią i ryżem

Minestrone z dynią i ryżem

nazwa

Wykonanie

Smaczna, włoska zupa wielowarzywna czyli minestrone to bogactwo
wartości odżywczych, błonnika i smaku....
Prawdziwą włoską minestrone może ugotować każdy i choć wszystkie będą się nieco od siebie różniły śmiało moż na ja nazwać minestrone. Zupa jest niezwykle prosta do przygotowania,ale trzeba mieć w zasięgu sporo świeżych warzyw /część można zastąpić mrożonymi/ , oliwę i makaron lub ryż oraz parmezan do posypania. Zupę można doprawić w/g własnych upodobań, ale przyprawy są niezmiernie ważne ,ponieważ dzięki nim zupa osiąga niepowtarzalny aromat......
Składniki: /4 porcje/
1,7 l bulionu warzywnego
100 g ryżu
100 g fasoli białej /wcześniej namoczona lub z puszki/
1 mała cukinia
3 ziemniaki
1 marchew
100 g fasolki szparagowej/ świeża lub mrożona/
kawałek selera naciowego
kawałek pora
400 g obranej dyni
2 pomidorki
0,5 cebuli
ząbek czosnku
tymianek, bazylia,majeranek ,papryka słodka do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki parmezanu do posypania
pieprz i sól do smaku
oliwa z oliwek do dekoracji
..... ...w zależności od pory roku fasolę świeżą można zastąpić konserwową lub mrożoną,
fasolkę szparagową świeżą zastępujemy mrożoną, pomidor przecierem itd.........
Wykonanie:
-Cukinię, pomidory, fasolkę szparagową , fasolę umyć .
-M archew, ziemniaki, dynię obrać.
-Warzywa pokroić w drobną kostkę.
-Umyty szpinak pokroić w paski.
-Zagotować bulion warzywny , zalać nim warzywa i zagotować.
-Dodać przyprawy i gotować ok.10-15 minut.
-Cebulę , pora i dynię pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać czosnek.
-Połączyć z gotującymi się warzywami , wsypać również ryż i kontynuować gotowanie ok.15 minut.
-Pod koniec gotowania dodać pietruszkę, doprawić do smaku .
-Ugotowana zupę przelać do miseczek, posypać świeżo startym serem i skropić świeżą oliwą.
Zupę doprawiłam do smaku czarną solą...........
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/11/minestrone-z-dynia-i-ryzem.html