Wykonanie
Składniki:- 600g
pomidorów- 50g
cebuli- 200g
marchwi- 300g
ziemniaków- kawałek
pora i
selera- 2 litry
bulionu warzywnego- 80g
białej fasoli wcześnie namoczonej i ugotowanej do miękkości- 2 ząbki
czosnku-
oliwa-
bazylia-
sól i
pieprz-
parmezan do posypaniaSposób przygotowania:1.
Cebulę siekamy,
ziemniaki,
marchew,
por,
seler obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na
oliwie, następnie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy
bulionem i gotujemy 15 min.2.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i również podsmażamy na patelni, później przekładamy do gotującej się zupy wraz z
fasolą i zmiażdżonym
czosnkiem.3. Gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie dodajemy posiekaną
bazylię, przyprawiamy
solą i
pieprzem, chwilę jeszcze gotujemy. Gotową nalewamy na talerze, posypujemy startym
parmezanem.Inspiracja:kulinarnapiniata