ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANKA Z CUKINII

ZAPIEKANKA Z CUKINII

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna zapiekanka o subtelnym smaku.
Przy odrobinie inwencji można z nią „wyczarować” całą paletę dań :)
Łatwa i stosunkowo szybka do przygotowania.
Wspaniała jako osobne danie lunch’owe lub dodatek do mięsa (ryby) na obiado-kolację.
Przepis pochodzi z tej strony.
Uwaga:)
Autorka przepisu sugeruje aby zapiekankę podawać z „czapą jogurtu greckiego”. Ja podawałam ją w kilku wersjach:
– jako dodatek do zupy kremu pomidorowego
– z sosem adżika jako dodatek do „sztuki mięsa”
– polaną sosem grzybowym, jako dodatek do pieczeni wołowej.
Jak wspomniałam, zapiekanka ma bardzo subtelny smak i dzięki temu jest tak wszechstronna.
Jednocześnie z podanych proporcji wychodzi około 10-12 sporych porcji, więc starałam się aby nie było zbyt monotonnie i stąd te różne warianty. ;)
Asztura, jedna z czytelniczek bloga, zrobiła tę zapiekankę w wersji „a’la pizza” z szynką (lub wędzonym łososiem) i serem mozzarella. Zapiekankę należy wstawić do piekarnika i zapiekać 30 minut. Po tym czasie nałożyć na wierzch dodatki i ser. Zapiekać do czasu rozpuszczenia się sera i jego lekkiego zarumienienia.
Osoby, które lubią bardziej zdecydowane smaki, powinny zwiększyć ilość przypraw (zioła i czosnek) oraz dodać np. ostrą papryczkę chilli.
Składniki:
1 kg cukinii (zamiennie marchwi lub mieszanki tych warzyw)
1 cebula
15 cm kawałek pora
2 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki tartego parmezanu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Uwaga: Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku aby odciekł nadmiar soku.) Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę warzywną i oprószyć parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 45 minut.
Uwaga:)
Radzę aby do pieczenia zapiekanki używać szczelnej formy, np. szklanej albo tortownicę dobrze zabezpieczyć folią aluminiową.
Ja do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy 26 cm. Niestety nie była ona zupełnie szczelna… Warzywa posypane solą puszczają sok, a dodatkowo wymieszane z jajkami stanowią bardzo płynną masę… W związku z tym w czasie pieczenia znaczna część masy jajecznej wypłynęła mi z formy… Nie zmieniło to zasadniczo smaku zapiekanki, tylko było jej po prostu mniej… :(
Zapiekankę podawać z „czapą” gęstego jogurtu, z sosem adżika lub włoskim pomidorowym albo jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.
Smacznego:)
Ps. Jutro zapraszam na pyszne ciasto :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/02/04/zapiekanka-z-cukinii