Wykonanie
Bardzo smaczna zapiekanka o subtelnym smaku.Przy odrobinie inwencji można z nią „wyczarować” całą paletę dań :)Łatwa i stosunkowo szybka do przygotowania.Wspaniała jako osobne danie lunch’owe lub dodatek do
mięsa (
ryby) na obiado-kolację.Przepis pochodzi z tej strony.Uwaga:)Autorka przepisu sugeruje aby zapiekankę podawać z „czapą
jogurtu greckiego”. Ja podawałam ją w kilku wersjach:– jako dodatek do zupy kremu
pomidorowego– z sosem adżika jako dodatek do „sztuki mięsa”– polaną
sosem grzybowym, jako dodatek do pieczeni wołowej.Jak wspomniałam, zapiekanka ma bardzo subtelny smak i dzięki temu jest tak wszechstronna.Jednocześnie z podanych proporcji wychodzi około 10-12 sporych porcji, więc starałam się aby nie było zbyt monotonnie i stąd te różne warianty. ;)Asztura, jedna z czytelniczek bloga, zrobiła tę zapiekankę w wersji „a’la pizza” z
szynką (lub
wędzonym łososiem) i
serem mozzarella. Zapiekankę należy wstawić do piekarnika i zapiekać 30 minut. Po tym czasie nałożyć na wierzch dodatki i
ser. Zapiekać do czasu rozpuszczenia się
sera i jego lekkiego zarumienienia.Osoby, które lubią bardziej zdecydowane smaki, powinny zwiększyć ilość przypraw (
zioła i
czosnek) oraz dodać np.
ostrą papryczkę chilli.
Składniki:1 kg
cukinii (zamiennie
marchwi lub mieszanki tych warzyw)1
cebula15 cm kawałek
pora2 ząbki
czosnku4
jajka2 łyżki
oliwy z oliwek1-2 łyżki tartego
parmezanu1/2 łyżeczki suszonej
bazyliisólświeżo zmielony
pieprzWykonanie:Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Uwaga: Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku aby odciekł nadmiar soku.) Dodać posiekaną drobno
cebulę i
pora,
jajka, przepuszczony przez praskę
czosnek. Składniki wymieszać, doprawić
solą,
pieprzem i
bazylią.Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę warzywną i oprószyć
parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 45 minut.Uwaga:)Radzę aby do pieczenia zapiekanki używać szczelnej formy, np. szklanej albo tortownicę dobrze zabezpieczyć folią aluminiową.Ja do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy 26 cm. Niestety nie była ona zupełnie szczelna… Warzywa posypane
solą puszczają sok, a dodatkowo wymieszane z
jajkami stanowią bardzo płynną masę… W związku z tym w czasie pieczenia znaczna część masy jajecznej wypłynęła mi z formy… Nie zmieniło to zasadniczo smaku zapiekanki, tylko było jej po prostu mniej… :(Zapiekankę podawać z „czapą” gęstego
jogurtu, z sosem adżika lub włoskim
pomidorowym albo jako dodatek do dań
mięsnych lub
rybnych.Smacznego:)
Ps. Jutro zapraszam na pyszne ciasto :)