Wykonanie
Dzień dobry moi mili!Muszę przyznać, że jestem wielką miłośniczką
cukinii. Można ją dostać o każdej
porze roku ( oczywiście najlepsza jest ta z przydomowego ogródka mojej babci;) ) , można ją przyrządzać na milion sposobów i świetnie wzbogaca każde, nawet najprostsze danie. W połączeniu z
parmezanem jest nieziemska!Dziś wrzucam przepis dla fanów włoskiej kuchni i zarazem...wielkich łakomczuchów;) Bo co tu dużo ukrywać- Italia nie słynie z niskokalorycznych zapędów! ;)
Składniki (na około 4 porcje) :2 średniej wielkości
cukinie5 łyżek
oliwycebulaząbek
czosnku800 g
pomidorów z puszki2 łyżki
octu winnego1/2 łyżki
suszonego oregano1/2 pęczka
bazylii300 g startego
parmezanusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Cukinie umyj i pokrój w cienkie krążki. Na patelnię ( dosyć sporą) wlej 3 łyżki
oliwy i podsmaż posiekaną
cukinię. Na drugiej, mniejszej patelni, podsmaż na reszcie
oliwy wyciśnięty
czosnek i pokrojoną w krążki
cebulę. Dodaj
pomidory,
ocet winny i
oregano. Duś aż do powstania gęstego sosu. Dopraw go do smaku
solą i
pieprzem i dodaj pokrojoną
bazylię.W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami sos,
parmezan i
cukinię, zwracając uwagę, że ostatnią warstwą powinien być
ser. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut. Smakuje również na zimno!Smacznego! Paulina