ßßß

Składniki (na około 4 porcje) :2 średniej wielkości cukinie5 łyżek oliwycebulaząbek czosnku800 g pomidorów z puszki2 łyżki octu winnego1/2 łyżki suszonego oregano1/2 pęczka bazylii300 g startego parmezanusól i pieprz do smakuPrzygotowanie :Cukinie umyj i pokrój w cienkie krążki. Na patelnię ( dosyć sporą) wlej 3 łyżki oliwy i podsmaż posiekaną cukinię. Na drugiej, mniejszej patelni, podsmaż na reszcie oliwy wyciśnięty czosnek i pokrojoną w krążki cebulę. Dodaj pomidory, ocet winny i oregano. Duś aż do powstania gęstego sosu. Dopraw go do smaku solą i pieprzem i dodaj pokrojoną bazylię.W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami sos, parmezan i cukinię, zwracając uwagę, że ostatnią warstwą powinien być ser. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut. Smakuje również na zimno!Smacznego! Paulina