ßßß Cookit - przepis na Parmigiana - zapiekanka we włoskim stylu

Parmigiana - zapiekanka we włoskim stylu

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry moi mili!
Muszę przyznać, że jestem wielką miłośniczką cukinii. Można ją dostać o każdej porze roku ( oczywiście najlepsza jest ta z przydomowego ogródka mojej babci;) ) , można ją przyrządzać na milion sposobów i świetnie wzbogaca każde, nawet najprostsze danie. W połączeniu z parmezanem jest nieziemska!
Dziś wrzucam przepis dla fanów włoskiej kuchni i zarazem...wielkich łakomczuchów;) Bo co tu dużo ukrywać- Italia nie słynie z niskokalorycznych zapędów! ;)
Składniki (na około 4 porcje) :
2 średniej wielkości cukinie
5 łyżek oliwy
cebula
ząbek czosnku
800 g pomidorów z puszki
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżki suszonego oregano
1/2 pęczka bazylii
300 g startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie :
Cukinie umyj i pokrój w cienkie krążki. Na patelnię ( dosyć sporą) wlej 3 łyżki oliwy i podsmaż posiekaną cukinię. Na drugiej, mniejszej patelni, podsmaż na reszcie oliwy wyciśnięty czosnek i pokrojoną w krążki cebulę. Dodaj pomidory, ocet winny i oregano. Duś aż do powstania gęstego sosu. Dopraw go do smaku solą i pieprzem i dodaj pokrojoną bazylię.
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami sos, parmezan i cukinię, zwracając uwagę, że ostatnią warstwą powinien być ser. Zapiekaj w 180 stopniach przez około 30 minut. Smakuje również na zimno!
Smacznego! Paulina
Źródło:http://gotowanietokochanie.blogspot.com/2013/02/parmigiana-zapiekanka-we-woskim-stylu.html