Wykonanie
Zabaw z warzywną "temperówką" ciąg dalszy. Lekkie, letnie danie. Świetne na upały. Można
cukinię podać jako dodatek do
mięsa, my jedliśmy ją samą. Pyszne!
składniki3 średnie
cukinieskórka starta z 1/2
cytrynysólpieprzpesto:20 g
bazylii3 ząbki
czosnku1/3 szklanki
oliwy1 łyżka pestek dyni
sólpieprzdo podania:plasterki
pomidora i
cukiniiparmezanprzygotowanie
cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki) do krojenia warzyw, zrobić
cukiniowy makaron. Przygotować pesto. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej
oliwy. Doprawić
solą i
pieprzem. Na patelni grillowej grillować kilka plasterków
cukinii i
pomidorów, odłożyć na bok.W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę
oliwy. Wrzucić
makaron z
cukinii, przesmażyć przez chwilę mieszając, a następnie dodać 1 - 2 łyżki
wody,
cytrynową skórkę, przykryć i dusić do chwili aż
cukinia będzie miękka - 3 - 4 minuty. Dodać pesto, wymieszać, przełożyć do miski, doprawić
sola i
pieprzem, przybrać grillowanym plastrami
pomidora i
cukinii, posypać
parmezanem i podawać. Smacznego!