« Rogaliki „Pani Helenki”Muffinki cytrynowe z jeżynami »Legenda głosi, że spaghetti zostało wynalezione w Chinach skąd Marco Polo przywiózł je do Wenecji. Stamtąd rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Inni twierdzą, że spaghetti jadano we Włoszech już w czasach Etrusków.A może Wy słyszeliście legendy na ten temat?Składniki sosu:– przecier z pomidorów– kilka ząbków czosnku– świeża bazylia– parmezan– oliwa z oliwek– sól. pieprzOczywiście ilość składników wg. uznania.Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek, kiedy lekko się zeszkli wlewamy na patelnię przecier. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dolewamy kilka kropel oliwy z oliwek. Czekamy aż się zagotuje, aby sos nabrał czosnkowego aromatu.Mieszamy sos z makaronem, posypujemy parmezanem i świeżą bazylią.Smacznego!