Wykonanie
W Londynie już Jesień.Na dworze szaro,buro i nijako.Dlatego u nas na obiad był dzisiaj fajny,zielony
makaron z
cukinią,
pestkami dyni,
cytryną i
czosnkiem.Ot taki lekki,wiosenno-letni obiad,na przekór pogodzie:)Składniki:
Makaron (użyłam
makaronu 4 jajecznego-Tradycyjnego)2 średniej wielkości
cukinie2 duże ząbki
czosnku1
cytrynagarść pestek dyni
sól i
pieprz do smaku
oliwatrochę startego
parmezanumożna też dodać swoje ulubione dodatki (ja na przykład dodałam trochę
szczypiorku i
bazylii)
Cukinię umyć,wytrzeć papierowym ręcznikiem,odciąć końcowki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Na lnianą ś ciereczkę nałożyć
cukinię, sciereczkę zwinąć i odcisnąć sok.
Cytrynę wyszorować,zetrzeć skórkę.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Makaron ugotować według zaleceń producenta,podczas gotowania
makaronu naszykować patelnię z
oliwą.Ugotowany
makaron odcedzić i gorący przełożyć na patelnię z rozgrzaną
oliwą.Do gorącego
makaronu dodać
cukinię,startą
skórkę z cytryny,rozgnieciony
czosnek,
szczypiorek z
bazylią oraz uprażone
pestki dyni.Pozostawić na patelni i mieszać do czasu aż
cukinia zmięknie.Doprawić
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.Przed podaniem posypać startym
parmezanem.Smacznego:)