ßßß Cookit - przepis na Cannellini, czyli zupa fasolowa po włosku

Cannellini, czyli zupa fasolowa po włosku

nazwa

Wykonanie

Będziesz potrzebować :
2 i 1/2 szklanki fasoli
3 łyżki oliwy z oliwek plus trochę do polania zupy
2 posiekane cebule
3 posiekane główki czosnku
5 marchewek pokrojonych w kostkę
4 łodygi selera naciowego,obranego i pokrojonego
1 pomidor,pokrojony
1/4 szklanki posiekanych liści bazylii(u mnie suszona)
pęczek posiekanej natki pietruszki
Odrobina startego parmezanu
pieprz,sól
Fasolę przekładamy do miski,zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
Oliwę przelewamy do garnka,dodajemy cebulę i czosnek.Dusimy przez chwilę na wolnym ogniu.Dodajemy marchewkę i seler, szczyptę soli i dusimy razem przez około 5 minut.Po tym czasie dorzucamy pomidory,bazylię,natkę pietruszki i jeszcze chwilę dusimy 3 minuty.
Dodajemy fasolę i 10 szklanek wody. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin,pod przykryciem.
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem,i jeśli trzeba dodajemy trochę soli.
Zupę podajemy skropioną odrobiną oliwy z oliwek i startym parmezanem(u mnie niestety go zabrakło :/ )
Źródło:http://aroundtheflavors.blogspot.com/2014/04/cannellini-czyli-zupa-fasolowa-po-wosku.html