ßßß Cookit - przepis na Makaron z cukinią i bobem (pasta con zucchine e fave) - My Blueberry Corner

Makaron z cukinią i bobem (pasta con zucchine e fave) - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Letnie, lekkie, sezonowe danie włoskiej kuchni. Przygotowuje je się tyle czasu ile gotuje się makaron pici (takie grubsze spaghetti) – czyli 25 minut. Pasuje Wam, bo nam bardzo.
Porcja dla 3 osób
Składniki:
250 g makaronu pici
2 łyżki oliwy z oliwek
1 nieduża cukinia (ok. 300 g)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
10 pomidorków koktajlowych
6 listków bazylii
1 łyżka posiekanych listków natki pietruszki
½ łyżeczki soli
1 szczypta suszonego peperoncino
¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
250 g bobu
3 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować wodę (ok. 2 litrów), posolić, wrzucić makaron. W rondlu, w posolonej wodzie ugotować bób (nie dłużej niż 4 minuty).
Cukinię umyć, pokroić w sporą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cukinię.
Po 2 minutach dodać cebulę i czosnek.
Zamieszać i smażyć przez 5 minut. W tym czasie bób odlać i szybko przestudzić zalewając zimną wodą – gdy wystygnie obrać ze skórki. Pomidorki, w zależności od wielkości pociąć na połówki lub ćwiartki, dodać do cukinii razem z poszarpanymi liściami bazylii i posiekanymi listkamii natki pietruszki.
Posolić, dodać peperoncino i pieprz. Po 3 minutach dodać bób.
Gdy makaron będzie odpowiednio ugotowany, przełożyć na patelnię z odrobiną wody z gotowania.
Wymieszać rozłożyć na talerze, posypać świeżo startym parmezanem. Jeść na gorąco.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/08/makaron-z-cukinia-i-bobem-pasta-con-zucchine-e-fave