Wykonanie
Poziom trudnościLetnie, lekkie, sezonowe danie włoskiej kuchni. Przygotowuje je się tyle czasu ile gotuje się
makaron pici (takie grubsze spaghetti) – czyli 25 minut. Pasuje Wam, bo nam bardzo.Porcja dla 3 osóbSkładniki:250 g
makaronu pici2 łyżki
oliwy z oliwek1 nieduża
cukinia (ok. 300 g)1 mała
cebula2 ząbki
czosnku10
pomidorków koktajlowych6 listków
bazylii1 łyżka posiekanych listków
natki pietruszki½ łyżeczki
soli1 szczypta suszonego peperoncino¼ łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu250 g
bobu3 łyżki startego
parmezanuSposób przygotowania:W garnku zagotować
wodę (ok. 2 litrów), posolić, wrzucić
makaron. W rondlu, w posolonej wodzie ugotować
bób (nie dłużej niż 4 minuty).
Cukinię umyć, pokroić w sporą kostkę.
Cebulę i
czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek, dodać
cukinię.Po 2 minutach dodać
cebulę i
czosnek.Zamieszać i smażyć przez 5 minut. W tym czasie
bób odlać i szybko przestudzić zalewając zimną
wodą – gdy wystygnie obrać ze skórki.
Pomidorki, w zależności od wielkości pociąć na połówki lub ćwiartki, dodać do
cukinii razem z poszarpanymi liściami
bazylii i posiekanymi listkamii
natki pietruszki.Posolić, dodać peperoncino i
pieprz. Po 3 minutach dodać
bób.Gdy
makaron będzie odpowiednio ugotowany, przełożyć na patelnię z odrobiną
wody z gotowania.Wymieszać rozłożyć na talerze, posypać świeżo startym
parmezanem. Jeść na gorąco.Smacznego!