Wykonanie
Pasta al
pomodoro to
absolutna klasyka włoskiej kuchni. Kluczem do sukcesu jest wykorzystanie świeżych, bardzo dojrzałych i pełnych smaku
pomidorów. Teraz, gdy trwa sezon
pomidorowy, warto więc pokusić się na lekki i niezwykle prosty w przygotowaniu obiad.Dzisiaj przedstawiam wersję podstawową sosu, najprostszą z możliwych. Ilość składników ograniczyłam do
absolutnego minimum - chciałam, aby smak
pomidorów grał tu pierwsze skrzypce i tak też się stało.Polecam zwłaszcza miłośnikom
pomidorów, a także osobom mającym niewiele czasu na gotowanie.
Składniki na 2 porcje160 g
makaronu farfalle2 bardzo duże
pomidory (lub 3-4 mniejsze)1 średnia biała
cebulakilka listków
bazylii2 łyżki świeżo startego
parmezanu2 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine
sól,
pieprzPrzygotowanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę.
Cebulę drobno posiekać.Listki
bazylii poszarpać na mniejsze części.Na patelni rozgrzać na średnim ogniu
oliwę. Dodać
cebulę i podgrzewać do czasu, aż stanie się miękka i szklista (nie może być brązowa).Dodać pokrojone
pomidory. Podgrzewać na dużym ogniu przez kilka minut, a następnie zmniejszyć ogień do średniego. Posolić i popieprzyć do smaku. Podgrzewać sos do czasu, aż kawałki
pomidorów się rozpadną, sos stanie się prawie jednolity i częściowo się zredukuje. Co jakiś czas mieszać. Część
bazylii dodać do sosu, resztę zostawić.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku (ok. 2 minuty krócej niż napisano na opakowaniu).Ugotowane farfalle dodać do patelni z sosem. Wymieszać wraz z pozostałą
bazylią.Podawać gorące, posypane
parmezanem i świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!