ßßß Cookit - przepis na Farfalle al pomodoro

Farfalle al pomodoro

nazwa

Wykonanie

Pasta al pomodoro to absolutna klasyka włoskiej kuchni. Kluczem do sukcesu jest wykorzystanie świeżych, bardzo dojrzałych i pełnych smaku pomidorów. Teraz, gdy trwa sezon pomidorowy, warto więc pokusić się na lekki i niezwykle prosty w przygotowaniu obiad.
Dzisiaj przedstawiam wersję podstawową sosu, najprostszą z możliwych. Ilość składników ograniczyłam do absolutnego minimum - chciałam, aby smak pomidorów grał tu pierwsze skrzypce i tak też się stało.
Polecam zwłaszcza miłośnikom pomidorów, a także osobom mającym niewiele czasu na gotowanie.
Składniki na 2 porcje
160 g makaronu farfalle
2 bardzo duże pomidory (lub 3-4 mniejsze)
1 średnia biała cebula
kilka listków bazylii
2 łyżki świeżo startego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól, pieprz
Przygotowanie
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę.
Cebulę drobno posiekać.
Listki bazylii poszarpać na mniejsze części.
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać cebulę i podgrzewać do czasu, aż stanie się miękka i szklista (nie może być brązowa).
Dodać pokrojone pomidory. Podgrzewać na dużym ogniu przez kilka minut, a następnie zmniejszyć ogień do średniego. Posolić i popieprzyć do smaku. Podgrzewać sos do czasu, aż kawałki pomidorów się rozpadną, sos stanie się prawie jednolity i częściowo się zredukuje. Co jakiś czas mieszać. Część bazylii dodać do sosu, resztę zostawić.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku (ok. 2 minuty krócej niż napisano na opakowaniu).
Ugotowane farfalle dodać do patelni z sosem. Wymieszać wraz z pozostałą bazylią.
Podawać gorące, posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/08/farfalle-al-pomodoro-farfalle-w-sosie.html