ßßß
Zupa ma bardzo ciekawy smak. W zasadzie można powiedzieć, że to taka „treściwa” pomidorówka o zdecydowanym, umiarkowanie ostrym smaku.Uwaga:)Soczewica była mi zupełnie nieznana… do dzisiaj.Zaczęło się od tego, że na tym blogu znalazłam ten przepis . Tak jak autorka, bardzo byłam ciekawa „nowego smaku”, a ponadto sprawdziłam, że IG (indeks glikemiczny) czerwonej soczewicy wynosi zaledwie 30, co plasuje ją na liście „bardzo zalecane przez Panią Dietetyk”:)Z podanych w przepisie ilości wyszło mi około 6-7 porcji, więc od razu cześć zawekowałam . Zamknięte w słoiczkach będą czekały w lodówce na „swoją kolej”:)Przepis podaję za Autorką ww. bloga:Składniki:1 kubek czerwonej soczewicy (następnym razem dodam tylko 1/2 kubka, bo w tej proporcji zupa wychodzi naprawdę bardzo gęsta)425 g pomidorów z puszki1 litr bulionu warzywnego1 cebula2-3 ząbki czosnkukilka plasterków pora1 łodyżka selera naciowego1 łyżka oliwy z oliwekszczypta mielonej słodkiej paprykiszczypta chilisól, pieprzWykonanie:Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać soczewicę i pomidory i przez chwilę smażyć, rozcierając większe kawałki pomidorów. Dodać bulion warzywny oraz kilka cienkich plasterków selera. Zmniejszyć ogień i dusić zupę, aż soczewica będzie miękka, czyli około 20 minut. Po tym czasie doprawić mieloną papryką, chili, solą i pieprzem.Zupę podawać przystrojoną kilkoma plasterkami pora.Smacznego!