Wykonanie
Zupa ma bardzo ciekawy smak. W zasadzie można powiedzieć, że to taka „treściwa” pomidorówka o zdecydowanym, umiarkowanie
ostrym smaku.Uwaga:)
Soczewica była mi zupełnie nieznana… do dzisiaj.Zaczęło się od tego, że na tym blogu znalazłam ten przepis . Tak jak autorka, bardzo byłam ciekawa „nowego smaku”, a ponadto sprawdziłam, że IG (indeks glikemiczny)
czerwonej soczewicy wynosi zaledwie 30, co plasuje ją na liście „bardzo zalecane przez
Panią Dietetyk”:)Z podanych w przepisie ilości wyszło mi około 6-7 porcji, więc od razu cześć zawekowałam . Zamknięte w słoiczkach będą czekały w lodówce na „swoją kolej”:)Przepis podaję za Autorką ww. bloga:Składniki:1 kubek
czerwonej soczewicy (następnym razem dodam tylko 1/2 kubka, bo w tej proporcji zupa wychodzi naprawdę bardzo gęsta)425 g
pomidorów z puszki1 litr
bulionu warzywnego1
cebula2-3 ząbki
czosnkukilka plasterków
pora1 łodyżka
selera naciowego1 łyżka
oliwy z oliwekszczypta mielonej
słodkiej paprykiszczypta
chilisól,
pieprzWykonanie:Posiekaną
cebulę i
czosnek podsmażyć na łyżce
oliwy. Dodać
soczewicę i
pomidory i przez chwilę smażyć, rozcierając większe kawałki
pomidorów. Dodać
bulion warzywny oraz kilka cienkich plasterków
selera. Zmniejszyć ogień i dusić zupę, aż
soczewica będzie miękka, czyli około 20 minut. Po tym czasie doprawić mieloną
papryką,
chili,
solą i
pieprzem.Zupę podawać przystrojoną kilkoma plasterkami
pora.Smacznego!