ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

nazwa

Wykonanie

Zupa ma bardzo ciekawy smak. W zasadzie można powiedzieć, że to taka „treściwa” pomidorówka o zdecydowanym, umiarkowanie ostrym smaku.
Uwaga:)
Soczewica była mi zupełnie nieznana… do dzisiaj.
Zaczęło się od tego, że na tym blogu znalazłam ten przepis . Tak jak autorka, bardzo byłam ciekawa „nowego smaku”, a ponadto sprawdziłam, że IG (indeks glikemiczny) czerwonej soczewicy wynosi zaledwie 30, co plasuje ją na liście „bardzo zalecane przez Panią Dietetyk”:)
Z podanych w przepisie ilości wyszło mi około 6-7 porcji, więc od razu cześć zawekowałam . Zamknięte w słoiczkach będą czekały w lodówce na „swoją kolej”:)
Przepis podaję za Autorką ww. bloga:
Składniki:
1 kubek czerwonej soczewicy (następnym razem dodam tylko 1/2 kubka, bo w tej proporcji zupa wychodzi naprawdę bardzo gęsta)
425 g pomidorów z puszki
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
kilka plasterków pora
1 łodyżka selera naciowego
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta mielonej słodkiej papryki
szczypta chili
sól, pieprz
Wykonanie:
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać soczewicę i pomidory i przez chwilę smażyć, rozcierając większe kawałki pomidorów. Dodać bulion warzywny oraz kilka cienkich plasterków selera. Zmniejszyć ogień i dusić zupę, aż soczewica będzie miękka, czyli około 20 minut. Po tym czasie doprawić mieloną papryką, chili, solą i pieprzem.
Zupę podawać przystrojoną kilkoma plasterkami pora.
Smacznego!
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/05/24/zupa-z-czerwonej-soczewicy