Wykonanie
Nie jestem zwolenniczką wszelkich fasolopodobnych warzyw ale z reguły niczego nie skreślam, nawet
krewetek, tylko czekam na ten moment, kiedy
będę wreszcie miała ochotę ich spróbować. Teraz miałam ochotę na
soczewicę. Kupiłam ją dość dawno i tak sobie leżała w szafce aż się doczekała i powstała z niej naprawdę dobra zupa. Jest lekka a jednocześnie sycąca. Gotuje się bardzo szybko, chociaż ja początkowo myślałam, że trzeba ją namoczyć w wodzie na noc, podobnie jak
fasolę,
groch czy
ciecierzycę. Na szczęście koleżanki blogerki uświadomiły mnie w tej kwestii za co im bardzo dziękuję, bo w przeciwnym razie miałabym zupę papkę.
ŹródłoSkładniki:1 kubek
czerwonej soczewicy425 g
pomidorów z puszki1 litr
bulionu warzywnego1
cebula2-3 ząbki
czosnkukilka plasterków
pora1 łodyżka
selera naciowego1 łyżka
oliwy z oliwekszczypta mielonej
słodkiej paprykiszczypta
chilisól,
pieprzPosiekaną
cebulę i
czosnek podsmażyć na łyżce
oliwy. Dodać
soczewicę i
pomidory i przez chwilę smażyć, rozcierając większe kawałki
pomidorów. Dodać
bulion warzywny oraz kilka cienkich plasterków
selera. Zmniejszyć ogień i dusić zupę, aż
soczewica będzie miękka, czyli około 20 minut. Po tym czasie doprawić mieloną
papryką,
chili,
solą i
pieprzem.Smacznego:)