ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i tymiankiem

Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Dzis chcialabym zaproponowac Wam kolejna pyszna, latwa i szybka do przygotowania zupe. Musze przyznac, ze bardzo spodobało mi się gotowanie takich zup. Te geste kremy sa idealne na szybki obiad, lub do zabrania następnego dnia do pracy. Krem z soczewicy jest zdrowy, smaczny, a przede wszsytkim sycacy, dzieki czemu z pewnoscia nie bedziecie czuli sie glodni 15 minut po jej zjedzieniu . Polacem!
Składniki:
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
150g czerwonej soczewicy
500ml bulionu warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów (400g)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego tymianku (moze byc swiezy, wtedy uzyc 2x wiecej)
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać wypłukaną soczewicę, dokładnie wymieszać, zalać bulionem, zagotować. Następnie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i tymianek, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać paprykę i pieprz kajeński. Gotować pod przykryciem do czasu aż soczewica będzie miękka. Zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, po czym zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby podgrzac.
Natychmiast podawać.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/03/byskawiczna-zupa-z-czerwonej-soczewicy.html