Wykonanie
Dzis chcialabym zaproponowac Wam kolejna pyszna, latwa i szybka do przygotowania zupe. Musze przyznac, ze bardzo spodobało mi się gotowanie takich zup. Te geste kremy sa idealne na szybki obiad, lub do zabrania następnego dnia do pracy. Krem z
soczewicy jest zdrowy, smaczny, a przede wszsytkim sycacy, dzieki
czemu z pewnoscia nie bedziecie czuli sie
glodni 15 minut po jej zjedzieniu . Polacem!
Składniki:1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku150g
czerwonej soczewicy500ml
bulionu warzywnego1 puszka krojonych
pomidorów (400g)1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka suszonego
tymianku (
moze byc swiezy, wtedy uzyc 2x wiecej)0,5 łyżeczki
słodkiej papryki0,25 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego
sól,
pieprzoliwa do smażenia
Przygotowanie:W garnku rozgrzać
oliwę, zeszklić na niej pokrojoną w drobną kostkę
cebulę wraz z wyciśniętym przez praskę
czosnkiem. Dodać wypłukaną
soczewicę, dokładnie wymieszać, zalać
bulionem, zagotować. Następnie dodać
pomidory,
koncentrat pomidorowy i
tymianek, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać
paprykę i
pieprz kajeński. Gotować pod przykryciem do czasu aż
soczewica będzie miękka. Zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, po czym zmiksować. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, w razie potrzeby podgrzac.Natychmiast podawać.
Smacznego!