Wykonanie
Bardzo szybka i smaczna zupka,na którą przepis,wraz z mnóstwem innych,przywiozłam od mojej Bratowej.
Soczewica coraz bardziej mnie zaskakuje,sięgam po nią częściej i zazwyczaj jestem pozytywnie zaskoczona tym,co można z niej stworzyć.
ok.25 dkg
czerwonej soczewicy2
cebule2 ząbki
czosnku1
zielona papryka3 nieduże
marchewki1
por1 łyżka
słodkiej papryki w proszku
oliwa z oliwek1,5-2 l
bulionu warzywnego lub drobiowego
sól do smaku
Cebulę pokrojoną w kostkę i wyciśnięty przez praskę
czosnek podsmażam do zeszklenia,dodaję pokrojoną w kostkę
paprykę,a po 10 min.
paprykę w proszku i lekko podsmażam na małym ogniu.
Soczewicę płuczę zimną
wodą i zalewam
bulionem,dodaję pokrojonego w półplasterki
pora(można lekko podsmażyć przed gotowaniem)oraz
marchewki pokrojone w plasterki i gotuję do miękkości,pod koniec dodaję
cebulkę z
czosnkiem.Doprawiam lekko
solą.Zupa po ugotowaniu powinna być gęsta.Smacznego!!!