Wykonanie
Włoska kuchnia to jedna z moich ulubionych. Ale miłość do tych smaków nie ogranicza się wyłącznie do pizzy i wszelkich
makaronów. Dzisiaj przepis na minestrone - aromatyczną zupę z mnóstwem warzyw. Smacznego!MINESTRONESkładniki:2 średnie
pomidoryczerwona paprykakawałek
seleramała
pietruszkaśrednia
cebula100g
pora200g
marchewki200g
cukinii200g
ziemniaków200g
kapusty200g
białej fasoli z puszki150g zielonej
fasolkiok. 2l
bulionu warzywnego2
liście laurowe2 ząbki
czosnkutymianeknatka pietruszkisólpieprzDodatkowo:
oliwaparmezan (lub podobny twardy
ser)opcjonalnie: drobny
makaron (np. orecchiette)
Selera,
pietruszkę,
paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych) i
pomidory (bez szypułek) skropić
oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez ok. 30 minut.
Cebulę i
pora obrać, razem z
cukinią obrać, pokroić, skropić
oliwą, piec przez ok. 5 minut, następnie dodać drobno pokrojone
ziemniaki i piec kolejne pięć minut.W garnku rozgrzać 2 łyżki
oliwy, dorzucić
czosnek,
liście laurowe i pokrojoną
kapustę. Dodać odsączoną
fasolkę i pokrojoną zieloną
fasolkę. Następnie dorzucić upieczone warzywa: zmiksowane
pomidory,
pietruszkę i
selera w całości i resztę jarzyn (pokrojonych). Wlać
bulion i doprawić. Później wyjąć
liście laurowe,
selera i
pietruszkę. Podawać ze świeżo ugotowanym
makaronem i tartym
parmezanem.Warzywa należy kroić na małe kawałki, nie większe niż 1cm długości (wyjątkiem może być
fasolka).Przepis na podstawie: kwestiasmaku.com