ßßß Cookit - przepis na Minestrone z pieczonych warzyw

Minestrone z pieczonych warzyw

nazwa

Wykonanie

Minestrone to jedna z moich ulubionych zup, a ta wersja jest chyba najlepszą z najlepszych. Fakt – przygotowanie jej jest czasochłonne, konieczność wcześniejszego upieczenia warzyw zamienia całą operację w zadanie niemal całodniowe, ale rezultat jest naprawdę powalający. Zupa ma fantastyczny, głęboki smak, jest pożywna i treściwa – pełnowartościowe, jednogarnkowe danie. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku (wpis chyba z 2009 roku!), oryginał znajdziecie tutaj .
Składniki
2 pomidory
Czerwona papryka
Mała dynia
Seler
Pietruszka
Cebula
Por
2 marchewki
Cukinia
2 ziemniaki
1/4 małej główki kapusty
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
Puszka białej fasoli
200g fasolki szparagowej
2l bulionu warzywnego (może być z kostki, ja wolę domowy, jeśli ty również – do listy zakupów dopisz włoszczyznę)
Natka
100g drobnego makaronu
Oliwa
Sól, pieprz
Przygotowanie
Jeśli robisz domowy bulion – obierz warzywa z włoszczyzny, wrzuć do garnka, dodaj listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, zagotuj, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem. Wywar powinien być gotowy dokładnie wtedy, kiedy będziesz go potrzebować.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Oderwij szypułki z pomidorów, paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
Dynię pokrój na ćwiartki, usuń pestki i włókna, obierz selera i pietruszkę.
Tak przygotowane warzywa ułóż na dużej blasze, posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika na 25 minut,
Cebula, pora, cukinię i obrane marchewki i ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do foremki, dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą.
Wyjmij z piekarnika warzywa z dużej blachy i odstaw do ostygnięcia, pokrojone warzywa w foremce wstaw do piekarnika na 10 minut.
Pokrój kapustę na niewielkie kawałki, poodcinaj szypułki z fasolki szparagowej i zbierz ją w dość równą wiązkę i przekrój na pół.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej sporo oliwy, dodaj kapustę, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj fasolkę szparagową i odsączoną fasolkę z puszki.
Smaż na niewielkim ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Upieczone pomidory obierz ze skórki i zmiksuj, paprykę obierz ze skórki i pokrój na kawałki, za pomocą łyżki (lub noża jeśli wolisz) wydłub miąższ z dyni – tak przygotowane warzywa dorzuć do garnka wraz z selerem i pietruszką w całości i resztą pokrojonych warzyw z mniejszej blaszki.
Wlej bulion (jeśli robiłaś domowy z pewnością jest już gotowy – wystarczy wyjąć z niego ugotowane warzywa, które oddały wywarowi to, co miały w sobie najlepszego), dopraw solą i pieprzem.
Zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem przez 25 minut. Na 5 minut przed końcem dodaj makaron.
Zupę podawaj posypaną listkami świeżej natki.
Smacznego!
Zobacz także:
Zielone minestrone z tortelloni
Wiosenne minestrone z botwinką
Prowansalska zupa z sosem pistou
Źródło:http://mammadeli.com/2013/08/31/minestrone-z-pieczonych-warzyw