ßßß Cookit - przepis na Esencjonalna zupa pomidorowa z parmezanem i bazylią

Esencjonalna zupa pomidorowa z parmezanem i bazylią

nazwa

Wykonanie

Spotkałam się kiedyś z "szaloną" w mojej opinii koncepcją, by zupę pomidorową robić wyłącznie poprzez rozmieszanie koncentratu pomidorowego w rosole. Z pewnością znacie ten koncentrat, "mieszka" w malutkich puszeczkach lub słoiczkach. Moim zdaniem jednak, zupa pomidorowa ma wręcz obowiązek powstać z tego, co głosi jej nazwa, czyli z pomidorów. Jeśli nie jest to jednak właśnie środek lata i nie mamy dostępu do dojrzałych, słodkich, aromatycznych pomidorów, użyjmy pomidorów z puszki, najlepiej z gatunku San Marzano, lub innych o podłużnym kształcie. Pomidory San Marzano, wyrosłe u podnóży Wezuwiusza, miały możliwość korzystać w pełni z intensywnego, południowo włoskiego słońca. Są przez to słodkie, mało kwaskowe i mocno wybarwione, dzięki czemu szczególnie nadają się do zup i sosów. Przepis na podst. TheBlondeCook .
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów w kawałkach, wraz z zalewą
4 kromki chleba
4 puszki bulionu warzywnego (mierząc objętościowo bulion za pomocą puszki po pomidorach)
2 łyżeczki przyprawy włoskiej
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne - jeśli chcemy, by zupa była pikantna
1 łyżeczka cukru
6 łyżek startego parmezanu (lub ew. grana padano) + do dekoracji na talerzu
1/2 szklanki śmietanki UHT 18% ("słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
garść drobno porwanych listków bazylii
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
1. W garnku, na rozgrzanej oliwie, podsmażamy drobno posiekaną cebulę z pokrojoną łodygą selera oraz przeciśniętym czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz kromki chleba. Całość ucieramy blenderem na gładką masę.
2. Garnek ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy (mierząc objętościowo bulion za pomocą puszki po pomidorach) 4 puszki bulionu, przyprawę włoską, cukier, pieprz cayenne (jeśli zupa ma być pikantna) oraz parmezan. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy do zupy śmietankę i bazylię (trochę listków można zachować do dekoracji zupy na talerzach), ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy zupę do smaku solą i/lub pieprzem.
Podajemy udekorowaną bazylią i parmezanem.
Zupa świetnie smakuje z serowymi grzankami, które możemy szybko zrobić w międzyczasie. Zapiekamy w tym celu kromki pieczywa ze startym serem - ja użyłam intensywnego w smaku sera cheddar. Zupę można również podać z bagietką.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/09/Esencjonalna-zupa-pomidorowa-z-parmezanem-i.html