Wykonanie
Spotkałam się kiedyś z "szaloną" w mojej opinii koncepcją, by zupę
pomidorową robić wyłącznie poprzez rozmieszanie
koncentratu pomidorowego w rosole. Z pewnością znacie ten koncentrat, "mieszka" w malutkich puszeczkach lub słoiczkach. Moim zdaniem jednak, zupa pomidorowa ma wręcz obowiązek powstać z tego, co głosi jej nazwa, czyli z
pomidorów. Jeśli nie jest to jednak właśnie środek lata i nie mamy dostępu do dojrzałych, słodkich, aromatycznych
pomidorów, użyjmy
pomidorów z puszki, najlepiej z gatunku San Marzano, lub innych o podłużnym kształcie.
Pomidory San Marzano, wyrosłe u podnóży Wezuwiusza, miały możliwość korzystać w pełni z intensywnego, południowo włoskiego słońca. Są przez to słodkie, mało kwaskowe i mocno wybarwione, dzięki
czemu szczególnie nadają się do zup i
sosów. Przepis na podst. TheBlondeCook .
1
cebula1 łodyga
selera naciowego2 ząbki
czosnku2
puszki pomidorów w kawałkach, wraz z zalewą4 kromki
chleba4 puszki
bulionu warzywnego (mierząc objętościowo
bulion za pomocą puszki po pomidorach)2 łyżeczki
przyprawy włoskiej1/3 łyżeczki
pieprzu cayenne - jeśli chcemy, by zupa była pikantna1 łyżeczka
cukru6 łyżek startego
parmezanu (lub ew.
grana padano) + do dekoracji na talerzu1/2 szklanki
śmietanki UHT 18% ("słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)garść drobno porwanych listków
bazyliisól i świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku2 łyżki
oliwy z oliwek1. W garnku, na rozgrzanej
oliwie, podsmażamy drobno posiekaną
cebulę z pokrojoną
łodygą selera oraz przeciśniętym
czosnkiem. Gdy
cebula będzie szklista, zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy
pomidory z puszki wraz z zalewą oraz kromki
chleba. Całość ucieramy blenderem na gładką masę.2. Garnek ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy (mierząc objętościowo
bulion za pomocą puszki po pomidorach) 4 puszki
bulionu,
przyprawę włoską,
cukier,
pieprz cayenne (jeśli zupa ma być pikantna) oraz
parmezan. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy do zupy
śmietankę i
bazylię (trochę listków można zachować do dekoracji zupy na talerzach), ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy zupę do smaku
solą i/lub
pieprzem.Podajemy udekorowaną
bazylią i
parmezanem.Zupa świetnie smakuje z serowymi grzankami, które możemy szybko zrobić w międzyczasie. Zapiekamy w tym celu kromki
pieczywa ze
startym serem - ja użyłam intensywnego w smaku
sera cheddar. Zupę można również podać z
bagietką.