ßßß Cookit - przepis na Gnocchi zapiekane z mozzarellą i pomidorami – Gnocchi alla Sorrentina

Gnocchi zapiekane z mozzarellą i pomidorami – Gnocchi alla Sorrentina

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki, więc nic dziwnego, ze gnocchi również goszczą na moim stole. Oczywiście przygotowane samodzielnie smakują lepiej i dają dużo satysfakcji, ale nie łudźmy się - po pracy mało kto ma czas i ochotę na dość pracochłonne obiady. W końcu makaronów na co dzień również sami nie przygotowujemy. W obu przypadkach sięgamy po gotowe półprodukty, z których w kilka chwil jesteśmy w stanie wyczarowywać dania, które zaspokoją nie tylko głód, ale przede wszystkim naszą żądzę kulinarnych doznań :-)
Dzisiaj proponuję gnocchi zapiekane z cudownym pomidorowym sosem i delikatną bawolą mozzarellą. Danie aż pachnie Włochami. Pochodzi z okolic Neapolu, a dokładnie z Sorrento i jest w tamtych okolicach niezwykle popularne. Tradycyjnie przygotowywane jest z ugotowanych kluseczek, ale ja proponuję je obsmażyć. To nada daniu zupełnie inną teksturę.
Składniki (2 porcje):
400 g gnocchi
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
kilka listków świeżej bazylii
60 g parmezanu, startego (Parmigiano Reggiano)
1 łyżeczka cukru
oliwa z oliwek - do smażenia
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
1. Cebulę i czosnek drobno posiekać, mozzarellę pokroić w sporą kostkę.
2. Ugotować gnocchi wg przepisu na opakowaniu. Opcjonalnie po prostu usmażyć gnocchi na oliwie. Wolę takie podsmażone, po zapieczeniu są zdecydowanie lepsze od gotowanych.
3. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
4. Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć 30 sekund. Wlać puszkę pomidorów, dodać łyżeczkę cukru i gotować przez kilka minut, aż sos się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.
5. Wymieszać kluseczki z sosem, dodać posiekane listki bazylii. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia lub dwóch mniejszych o wielkości porcji. Całość posypać parmezanem i mozzarellą. Zapiekać wszystko przez 8-10 minut, do momentu aż ser się ładnie roztopi.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/11/gnocchi-zapiekane-z-mozzarella-i-pomidorami.html