Wykonanie
Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki, więc nic
dziwnego, ze gnocchi również goszczą na moim
stole. Oczywiście przygotowane samodzielnie smakują lepiej i dają dużo satysfakcji, ale nie łudźmy się - po pracy mało kto ma czas i ochotę na dość pracochłonne obiady. W końcu
makaronów na co dzień również sami nie przygotowujemy. W obu przypadkach sięgamy po gotowe półprodukty, z których w kilka chwil jesteśmy w stanie wyczarowywać dania, które zaspokoją nie tylko głód, ale przede wszystkim naszą żądzę kulinarnych doznań :-)Dzisiaj proponuję gnocchi zapiekane z cudownym
pomidorowym sosem i delikatną bawolą
mozzarellą. Danie aż pachnie Włochami. Pochodzi z okolic Neapolu, a dokładnie z Sorrento i jest w tamtych okolicach niezwykle popularne. Tradycyjnie przygotowywane jest z ugotowanych kluseczek, ale ja proponuję je obsmażyć. To nada daniu zupełnie inną teksturę.
Składniki (2 porcje):400 g gnocchi1 puszka
pomidorów1 ząbek
czosnku1 mała
cebulakilka listków świeżej
bazylii60 g
parmezanu, startego (Parmigiano Reggiano)1 łyżeczka
cukruoliwa z oliwek - do smażenia
sól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
1.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać,
mozzarellę pokroić w sporą kostkę.2. Ugotować gnocchi wg przepisu na opakowaniu. Opcjonalnie po prostu usmażyć gnocchi na
oliwie. Wolę takie podsmażone, po zapieczeniu są zdecydowanie lepsze od gotowanych.3. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.4. Na patelni z rozgrzaną
oliwą zeszklić
cebulę, dodać
czosnek i smażyć 30 sekund. Wlać puszkę
pomidorów, dodać łyżeczkę
cukru i gotować przez kilka minut, aż sos się zredukuje. Doprawić
solą i
pieprzem.5. Wymieszać kluseczki z sosem, dodać posiekane listki
bazylii. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia lub dwóch mniejszych o wielkości porcji. Całość posypać
parmezanem i
mozzarellą. Zapiekać wszystko przez 8-10 minut, do momentu aż
ser się ładnie roztopi.Smacznego :-)