ßßß Cookit - przepis na Kurczak po toskaďż˝sku / Kurczak po florentyďż˝sku

Kurczak po toska�sku / Kurczak po florenty�sku

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kolory na talerzu. W tym daniu mamy połączoną zieleń szpinaku z czerwienią suszonych pomidorów i białym kremowym sosem. Słusznie kojarzy się to z kolorami włoskiej flagi - dziś pora na kurczaka w stylu toskańskim, czasami zwanego także kurczakiem po florentyńsku. Jest to bardzo proste do wykonania, a jednocześnie pyszne i ogromnie eleganckie danie. Przepis na podstawie TheRecipeCritic .
3 filety z piersi kurczaka
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
1 szklanka śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
1/3 szklanki bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
4-6 łyżek startego drobno Parmezanu lub Grana Padano
2 garści szpinaku (bez ogonków)
ok. 4 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju
ew. sól i pieprz do smaku
1. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 3 filetów uzyskać 6 kotletów jednakowej wielkości. Każdy kotlet oprószamy z obu stron solą i pieprzem, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.
2. Na patelnię wlewamy śmietankę i bulion, dodajemy czosnek, ser i przyprawę włoską. Mieszamy. Gotujemy chwilę na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy szpinak i pomidory. Mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Usmażone filety podgrzewamy w sosie ok. 3-5 minut.
Podajemy z makaronem lub świeżym pieczywem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/07/Kurczak-po-toskansku-Kurczak-po-florentynsku.html