Wykonanie
Uwielbiam kolory na talerzu. W tym daniu mamy połączoną zieleń
szpinaku z czerwienią
suszonych pomidorów i
białym kremowym sosem. Słusznie kojarzy się to z kolorami włoskiej flagi - dziś
pora na
kurczaka w stylu toskańskim, czasami zwanego także
kurczakiem po florentyńsku. Jest to bardzo proste do wykonania, a jednocześnie pyszne i ogromnie eleganckie danie. Przepis na podstawie TheRecipeCritic .
3
filety z piersi kurczakasól i świeżo zmielony
czarny pieprzoliwa z oliwek do smażenia1 szklanka
śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)1/3 szklanki
bulionu warzywnego1 ząbek
czosnku - obrany, drobno posiekany1 łyżeczka
przyprawy włoskiej4-6 łyżek startego drobno
Parmezanu lub
Grana Padano2 garści
szpinaku (bez ogonków)ok. 4 łyżki drobno posiekanych
suszonych pomidorów w
olejuew.
sól i
pieprz do smaku1.
Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby z 3 filetów uzyskać 6 kotletów jednakowej wielkości. Każdy kotlet oprószamy z obu stron
solą i
pieprzem, i obsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej
oliwy, z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.2. Na patelnię wlewamy
śmietankę i
bulion, dodajemy
czosnek,
ser i
przyprawę włoską. Mieszamy. Gotujemy chwilę na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy
szpinak i
pomidory. Mieszamy i doprawiamy do smaku
sola i
pieprzem. Usmażone filety podgrzewamy w sosie ok. 3-5 minut.Podajemy z
makaronem lub świeżym
pieczywem.