ßßß Cookit - przepis na Prosty gulasz i kluski śląskie

Prosty gulasz i kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

Naładowałam swoje wewnętrzne akumulatory do maksimum. W następnym poście pokażę Wam jak wyglądał mój dzisiejszy dzień bo właśnie jestem na etapie zgrywania i obrabiania zdjęć. Zdradzę, że było wesoło, smacznie i były żagle. Do tego sympatyczne towarzystwo. Uwielbiam takie pracowite dni i mam nadzieję, że będą powtarzały się częściej. Szczególnie, że wreszcie dopisuje pogoda. Uwielbiam upały!
Czuję się jak wulkan energii (chociaż dochodzi północ) i dzięki temu udało mi się opublikować kolejny post z przepisem. Ciężko mi się siada do komputera bo codziennie spędzam czas na pobliskich placach zabaw lub jeżdżę plażować nad okolicznymi jeziorami.
Dzisiejszy przepis pojawił się już na blogu wcześniej. Tym razem jednak postanowiłam go trochę „podrasować” i opublikować ponownie. Jest to nasz ulubiony gulasz. którego w przeciwieństwie do tych tradycyjnych nie trzeba długo gotować. Wystarczy mu zaledwie 15 minut. Właśnie ze względu na ten ciągły brak czasu w mojej kuchni zaczęły królować dania szybkie, syte i najlepiej takie, które smakują dobrze również na zimno. Pakuję go wtedy w pojemnik i na plaży jest jak znalazł. Ten gulasz można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki na gulasz:
2 piersi z kurczaka
2-3 suszone pomidory
duża garść szpinaku w liściach
garść rukoli
3 szalotki
2 ząbki czosnku
100ml śmietany 30-36%
oliwa lub olej
sól i pieprz
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z posiekanymi – szalotką oraz czosnkiem. Dodajemy posiekane suszone pomidory, rozdrobniony szpinak, rukolę oraz śmietankę. Mieszamy i dusimy około 15 minut. Podajemy np. z kluskami śląskimi, dowolną kaszą lub ziemniakami wody.
Składniki na kluski śląskie:
ugotowane ziemniaki – najlepiej w mundurkach, następnie obrane i przeciśnięte przez praskę (lub zmielone w maszynce do mięsa)
mąka ziemniaczana
Ziemniaki przekładamy do miski i ugniatamy od góry. Dzielimy całość na 4 części a następnie następnie jedną ćwiartkę odkładamy na bok. W to miejsce nasypujemy mąkę ziemniaczaną (objętościowo równą wyjętej części ziemniaków). Dodajemy pozostałe ziemniaki i dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
Formujemy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Po środku kciukiem robimy dziurkę.
Wrzucamy na wrzątek (posolony) i gotujemy mniej więcej przez 10 minut od wypłynięcia.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/prosty-gulasz-kluski-slaskie