ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka faszerowana pomidorami suszonymi

Pierś z kurczaka faszerowana pomidorami suszonymi

nazwa

Wykonanie

Taką pierś można podać do drugiego dania lub, po wystygnięciu, pokroić na plastry i ułożyć na kromkach pieczywa. Osobiście stosuje tę drugą metodę :) Na kanapki do pracy bardzo fajna sprawa :)
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
6 pomidorów suszonych w zalewie
3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego)
2 ząbki czosnku
1 garść szpinaku (może być mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku
1 łyżka oliwy z zalewy po suszonych pomidorach
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
sól
Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać łyżkę oliwy z zalewy, sok z cytryny, pieprz - wymieszać
Pierś oczyścić z ewentualnych błonek, umyć i osuszyć
W środku piersi zrobić kieszonkę: wbijamy nóż o zaokrąglonym czubku w grubszą i szerszą część piersi i ostrożnie przepychamy go wzdłuż, aż do cieńszego końca uważając, aby nie przebić mięsa na wylot oraz nie przebić jego powierzchni, ponieważ istnieje ryzyko wydostania się farszu na zewnątrz
Suszone pomidory można pokroić w mniejsze kawałki - ja tak robię. Rukolę również można delikatnie pokroić, ale w tym przypadku nie ma takiej potrzeby
Do gotowej kieszonki wkładamy suszone pomidory, szpinak (u mnie rukola) i tymianek. Jeśli tymianek jest tarty, to trzeba go najpierw "wsypać" do kieszonki, a następnie włożyć szpinak/rukolę i suszone pomidory. Otartym tymiankiem można dodatkowo natrzeć pierś - ja tak zrobiłam
Nafaszerowaną pierś smarujemy marynatą i odstawiamy na 15 minut
Nastawiamy piecyk na 190-200 stopni C
Pierś owijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 25-30 minut
Jeśli chcemy użyć tak przygotowanej piersi jako mięso do obiadu, to można podać od razu
Natomiast jeśli chcemy ułożyć na kanapki to odwijamy mięso z folii i kroimy w grubsze plastry dopiero po całkowitym wystygnięciu
Smacznego! :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/07/piers-z-kurczaka-faszerowana-pomidorami.html