Wykonanie
Taką pierś można podać do drugiego dania lub, po wystygnięciu, pokroić na plastry i ułożyć na kromkach
pieczywa. Osobiście stosuje tę drugą metodę :) Na kanapki do pracy bardzo fajna sprawa :)
Składniki:1 pojedyncza
pierś z kurczaka6
pomidorów suszonych w zalewie3 gałązki
tymianku lub 1 łyżeczka tartego
tymianku (suszonego)2 ząbki
czosnku1 garść
szpinaku (może być mrożony) - ja dałam
rukolę, ponieważ nie miałam
szpinaku1 łyżka
oliwy z zalewy po suszonych pomidorach1 łyżka
soku z cytrynypieprzsólMarynata :
czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z
solą, dodać łyżkę
oliwy z zalewy,
sok z cytryny,
pieprz - wymieszać
Pierś oczyścić z ewentualnych błonek, umyć i osuszyćW środku piersi zrobić kieszonkę: wbijamy nóż o zaokrąglonym czubku w grubszą i szerszą część piersi i ostrożnie przepychamy go wzdłuż, aż do cieńszego końca uważając, aby nie przebić
mięsa na wylot oraz nie przebić jego powierzchni, ponieważ istnieje ryzyko wydostania się farszu na zewnątrz
Suszone pomidory można pokroić w mniejsze kawałki - ja tak robię.
Rukolę również można delikatnie pokroić, ale w tym przypadku nie ma takiej potrzeby
Do gotowej kieszonki wkładamy
suszone pomidory,
szpinak (u mnie
rukola) i
tymianek. Jeśli
tymianek jest tarty, to trzeba go najpierw "wsypać" do kieszonki, a następnie włożyć szpinak/rukolę i
suszone pomidory. Otartym
tymiankiem można dodatkowo natrzeć pierś - ja tak zrobiłam
Nafaszerowaną pierś smarujemy marynatą i odstawiamy na 15 minut
Nastawiamy piecyk na 190-200 stopni CPierś owijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 25-30 minutJeśli chcemy użyć tak przygotowanej piersi jako
mięso do obiadu, to można podać od razuNatomiast jeśli chcemy ułożyć na kanapki to odwijamy
mięso z folii i kroimy w grubsze plastry dopiero po całkowitym wystygnięciu
Smacznego! :)