ßßß
Składniki:1 pojedyncza pierś z kurczaka6 pomidorów suszonych w zalewie3 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tartego tymianku (suszonego)2 ząbki czosnku1 garść szpinaku (może być mrożony) - ja dałam rukolę, ponieważ nie miałam szpinaku1 łyżka oliwy z zalewy po suszonych pomidorach1 łyżka soku z cytrynypieprzsól
Marynata : czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą, dodać łyżkę oliwy z zalewy, sok z cytryny, pieprz - wymieszać
Pierś oczyścić z ewentualnych błonek, umyć i osuszyćW środku piersi zrobić kieszonkę: wbijamy nóż o zaokrąglonym czubku w grubszą i szerszą część piersi i ostrożnie przepychamy go wzdłuż, aż do cieńszego końca uważając, aby nie przebić mięsa na wylot oraz nie przebić jego powierzchni, ponieważ istnieje ryzyko wydostania się farszu na zewnątrzSuszone pomidory można pokroić w mniejsze kawałki - ja tak robię. Rukolę również można delikatnie pokroić, ale w tym przypadku nie ma takiej potrzeby
Do gotowej kieszonki wkładamy suszone pomidory, szpinak (u mnie rukola) i tymianek. Jeśli tymianek jest tarty, to trzeba go najpierw "wsypać" do kieszonki, a następnie włożyć szpinak/rukolę i suszone pomidory. Otartym tymiankiem można dodatkowo natrzeć pierś - ja tak zrobiłam
Nafaszerowaną pierś smarujemy marynatą i odstawiamy na 15 minut
Nastawiamy piecyk na 190-200 stopni CPierś owijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 25-30 minutJeśli chcemy użyć tak przygotowanej piersi jako mięso do obiadu, to można podać od razuNatomiast jeśli chcemy ułożyć na kanapki to odwijamy mięso z folii i kroimy w grubsze plastry dopiero po całkowitym wystygnięciu
Smacznego! :)