Wykonanie
Od kilku dni ciągle
mylą mi się dni tygodnia. Z tego powodu przegapiłam, że wczoraj był czwartek i na blogu powinna pojawić się kolejna zupa. Musicie wybaczyć mi to uchybienie, obiecuję poprawę ;). Długo zastanawiałam się co teraz przygotować w ramach 'Projektu Zupa' . Zamarzył mi się krem z
pomidorów i choć smakuje on najlepiej w sezonie na świeże
pomidory, to postanowiłam przygotować nieco uboższą wersję z wykorzystaniem tych zapuszkowanych. Zupę wzbogaciłam kulkami
mozzarelli oraz zielonym pesto. Kompozycja smaków, niemal jak w
sałatce caprese, w sam raz jako wspomnienie lata :).
Składniki:zupa:3 puszki
pomidorów200-300 ml
bulionu warzywnego2 łyżki
oliwy z oliwek1
cebula3 ząbki
czosnkukilka listków
bazylii i
tymianku1 i ½ łyżki stołowej
śmietany1 łyżeczka
cukrusólświeżo mielony
pieprzdo podania:½ opakowania mini
mozzarelli5 łyżeczek zielonego pesto ( z tego przepisu lub gotowego)Przygotowanie:
Bulion podgrzewamy.
Cebulę i
czosnek drobno siekamy, lekko rumienimy na
oliwie (uważając, żeby się nie przypaliły).
Pomidory z puszki kroimy i razem z sosem dolewamy na patelnię. Grzejemy bez przykrycia przez 10 minut. Następnie zawartość patelni łączymy z
bulionem.Całość zagotowujemy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy świeże
zioła, dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy
cukier oraz
śmietanę. Dokładnie mieszamy i ponownie podgrzewamy. Przed podaniem zupę dekorujemy kulkami
mozzarelli oraz zielonym pesto.Smacznego!