ßßß Cookit - przepis na Krem pomidorowy z mozzarellą i zielonym pesto

Krem pomidorowy z mozzarellą i zielonym pesto

nazwa

Wykonanie

Od kilku dni ciągle mylą mi się dni tygodnia. Z tego powodu przegapiłam, że wczoraj był czwartek i na blogu powinna pojawić się kolejna zupa. Musicie wybaczyć mi to uchybienie, obiecuję poprawę ;). Długo zastanawiałam się co teraz przygotować w ramach 'Projektu Zupa' . Zamarzył mi się krem z pomidorów i choć smakuje on najlepiej w sezonie na świeże pomidory, to postanowiłam przygotować nieco uboższą wersję z wykorzystaniem tych zapuszkowanych. Zupę wzbogaciłam kulkami mozzarelli oraz zielonym pesto. Kompozycja smaków, niemal jak w sałatce caprese, w sam raz jako wspomnienie lata :).
Składniki:
zupa:
3 puszki pomidorów
200-300 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
kilka listków bazylii i tymianku
1 i ½ łyżki stołowej śmietany
1 łyżeczka cukru
sól
świeżo mielony pieprz
do podania:
½ opakowania mini mozzarelli
5 łyżeczek zielonego pesto ( z tego przepisu lub gotowego)
Przygotowanie:
Bulion podgrzewamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy, lekko rumienimy na oliwie (uważając, żeby się nie przypaliły). Pomidory z puszki kroimy i razem z sosem dolewamy na patelnię. Grzejemy bez przykrycia przez 10 minut. Następnie zawartość patelni łączymy z bulionem.
Całość zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy świeże zioła, dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy cukier oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i ponownie podgrzewamy. Przed podaniem zupę dekorujemy kulkami mozzarelli oraz zielonym pesto.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/02/krem-pomidorowy-z-mozzarella-i-zielonym.html