ßßß
Składniki:zupa:3 puszki pomidorów200-300 ml bulionu warzywnego2 łyżki oliwy z oliwek1 cebula3 ząbki czosnkukilka listków bazylii i tymianku1 i ½ łyżki stołowej śmietany1 łyżeczka cukrusólświeżo mielony pieprzdo podania:½ opakowania mini mozzarelli5 łyżeczek zielonego pesto ( z tego przepisu lub gotowego)Przygotowanie:Bulion podgrzewamy. Cebulę i czosnek drobno siekamy, lekko rumienimy na oliwie (uważając, żeby się nie przypaliły). Pomidory z puszki kroimy i razem z sosem dolewamy na patelnię. Grzejemy bez przykrycia przez 10 minut. Następnie zawartość patelni łączymy z bulionem.Całość zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dorzucamy świeże zioła, dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy cukier oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i ponownie podgrzewamy. Przed podaniem zupę dekorujemy kulkami mozzarelli oraz zielonym pesto.Smacznego!