Wykonanie
W wakacje planuję nadrobić
serię amerykańskich przepisów. Wracamy więc na szlak i próbujemy smaków Idaho. Stan ten słynie przede wszystkim z
ziemniaków, które wykorzystywane są na wszelakie sposoby od dań wytrawnych po desery. Ze względu na sprzyjające warunki to dobre miejsce do uprawy warzyw, winorośli, a także hodowli zwierząt. Idaho to również kraina
mlekiem i
jogurtem płynąca. I chociaż młodzi szefowie kuchni próbują na nowo zdefiniować stanową kuchnię odżegnując się od łatki ziemniaczanego stanu, to jest to ciągle bardzo ważny produkt, który pojawił się i w moich kanapkach.
pieczywo tostoweplastry
boczkuziemniakipomidoryogórki w occie
sałatakolendramusztarda dijon
majonezkmin rzymski
gałka muszkatołowasólolej do smażenia
masłoZiemniaki obieramy ze skórki, kroimy w bardzo cienkie plasterki i smażymy na złoty kolor na
oleju. Przed końcem smażenia przyprawiamy je
kminem rzymskim,
gałką muszkatołową i
solą.
Boczek smażymy, aż
zrobi się chrupiący.
Sałatę myjemy i osuszamy.
Pomidory myjemy i kroimy na plasterki. Na plasterki kroimy również
ogórki w occie. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe kroimy kromki
pieczywa tostowego na pół, ale tak by powstały trójkąty. Smarujemy je
masłem i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor. Tosty smarujemy
majonezem, następnie nakładamy
sałatę, plastry
pomidora,
ogórka,
kolendrę, pieczone
chipsy ziemniaczane,
musztardę dijon, a na sam koniec plastry
bekonu. Opcjonalnie możemy przykryć kanapkę podpieczoną połówką kromki
pieczywa tostowego.